Machu Picchu jsme přes 100 let nazývali nesprávně. Je to skoro k nevíře, ale doopravdy se jmenuje jinak

 Objevy 
03. dubna 2022 15:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Machu Picchu je ve skutečnosti Huayna Picchu Pixabay
Je to skoro k nevíře, ale jedno z nejslavnějších archeologických nalezišť na světě, Machu Picchu, nazýváme více jak sto let špatným jménem.

Podle autora nové studie Briana Bauera, profesora antropologie na University of Illinois v Chicagu, se předpokládá, že osada Inků byla postavena kolem roku 1420 jako panství pro královské Inky žijící v Cuzcu, hlavním městě Incké říše. Když Španělé později toto území dobyli, osada vysoko v horách byla opuštěna a zůstala před zraky světa ukryta doslova po staletí. Až v roce 1911 ji objevil americký průzkumník Hiram Bingham. 

Jaké je její pravé jméno?

Inkové, kteří starověkou osadu (nebo chcete-li město) postavili, ji nazývali Huayna Picchu. Huayna se překládá jako "nový nebo mladý“, zatímco Picchu znamená v jazyce domorodé kečuánštiny  "vrchol hory“. Machu naproti tomu znamená "starý“, takže jsme přes sto let vlastně městu říkali Starý vrchol hory, uvádí CNN.

Bauer během svého výzkumu Machu Picchu našel důkazy, že jeho původní jméno bylo jiné. Jedním z důležitých dokumentů pro objevení správného jména byla zpráva z roku 1588, která uvádí, že původní obyvatelé regionu Vilcabamba zvažují návrat do Huayna Picchu. Chyba kdysi pravděpodobně vznikla tím, že mnoho neperuánských archeologů nevěnovalo pozornost zkoumání názvů míst a kečuánštině plně nerozuměli.

Oficiální změna jména se ale nechystá

Navzdory poměrně přelomovému objevu původního názvu pozoruhodné osady pravděpodobně nedojde k jejímu přejmenování na správné jméno a stále tu bude Machu Picchu. Tak je totiž toto místo známé doslova po celém světě, píše se o něm v tisících knih, článcích, dokumentech a tak dále. Přejmenování by zkrátka bylo příliš obtížné.

Nicméně, pokud se tam někdy vydáte, vzpomeňte si, že nejdete na Starý vrchol hory, nýbrž na Mladý, tedy Huayna.

Zdroj: CNN, Science Alert.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008