Španělští vědci popsali nejstarší známou úspěšnou operaci uší

 Objevy 
07. března 2022 08:30 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nejstarší operace uší proběhla před 5300 lety  Unsplash
Archeologové ve Španělsku objevili nejstarší důkaz o operaci uší. Pravěká žena trpěla na akutní zánět středního ucha. Prodělala dva pravděpodobně nesmírně bolestivé, ale úspěšné zákroky, uvedli vědci. Jedná se o první úspěšnou a popsanou operaci tohoto typu.

Lebka byla objevena na 6000 let starém nalezišti Dolmen of El Pendónis ve městě Burgos ve Španělsku, v němž byly od roku 2016 objeveny ostatky asi stovky osob s různými nemocemi a zraněními. 

Archeologové prozradili, že někdo oddělil hlavy, končetiny a pánve u desítek lidských ostatků v rituálním pokusu o „rozbití individuality”. 

Výsledky studie vedené Univerzitou ve Valladolidu byly publikovány v časopise Scientific Reports. Archeologové určili, že šlo o ženu ve věku 35 až 50 let, která před 5300 lety podstoupila dvě kola mastoidektomie. Cílem bylo odstranit infekce v lebce za uchem v mastoidní kosti. 

Pokud by tato infekce zůstala bez léčby, hrozila by ztráta sluchu, zánět mozkových blan a smrt. 

„Tento typ intervence musel být proveden věrohodnými odborníky nebo jednotlivci s určitými anatomickými znalostmi a nashromážděnými terapeutickými zkušenostmi,” řekl hlavní autor studie Manuel Rojo-Guerra. 

Nesmírně bolestivý zákrok 

Bez dnešních anestetik však operace musela být nesmírně bolestivá. Žena pravděpodobně byla přidržována, když jí lékař za levé a pravé ucho do lebky prorazil díru. Výzkumníci připouštějí, že jí mohla být na zmírnění bolesti podána také nějaká omamná látka. 

Regenerace kostí kolem bodů vpichu nasvědčuje tomu, že byl zákrok úspěšný a žena byla ještě minimálně měsíc naživu. 

Tým výzkumníků v hrobce našel pazourek, který nese stopy po zahřátí na vysoké teploty. Domnívají se, že právě tento nástroj byl při zákroku použit. 

Zdroj: Scientific Reports.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod