Mise dvou astronautů zrušena, ISS stále ohrožují trosky sestřelené ruské družice

 Vesmír 
02. prosince 2021 10:18 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Astronauti měli opravovat venkovní anténní systém na ISS Pixabay
To, že je vesmírný odpad opravdu problém, můžeme pozorovat na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Astronauti, kteří měli naplánovanou misi ve vesmíru, nakonec zůstali na její palubě kvůli nebezpečí trosek vzniklých po zničení ruského satelitu protisatelitní raketou.

Dvojice astronautů Thomas Marshburn a Kayla Barronová měla za úkol opravit ve vesmíru anténní systém. Mimo palubu stanice by strávila asi šest a půl hodiny. Agentura NASA ale v úterý 30. listopadu oznámila, že je ISS ohrožena kosmickým smetím. 

Není jasné, co přesně naznačovalo tohle riziko. Ani to, v jaké vzdálenosti se trosky nacházely. „Kvůli nedostatku příležitostí vyhodnotit rizika pro astronauty byl výstup do vesmíru naplánovaný na 30. listopadu odložen, dokud nebudou k dispozici další informace,” stálo v prohlášení NASA. 

Riziko pro ISS roste 

Nutno podotknout, že zásah kosmických úlomků může být pro astronauty smrtící. Letí totiž až 10krát rychleji než kulka vystřelená ze zbraně. Pokud dojde k zásahu ISS, úlomky mohou stanici vážně poškodit. 

Minulý rok ISS manévrovala kvůli kosmickému smetí třikrát. Letos jednou kvůli pozůstatkům čínského satelitu sestřeleného v roce 2007. Před harampádím vzniklém z ruského kontroverzního testu protidružicové střely manévrovat nestihla, a tak se astronauti skryli do modulů. 

V červnu přitom úlomky prorazily díru do robotické palubní paže stanice. Vyřazena z provozu ovšem nebyla. Psali jsme také: Mezinárodní vesmírná stanice provedla manévr před troskami sestřeleného čínského satelitu

Zdroj: Business Insider.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47