Archeologové našli nejstarší důkaz o užívání tabáku v Severní Americe. Je to o devět tisíc let dříve, než uváděly dřívější důkazy

 Objevy 
14. října 2021 10:10 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lovci a sběrači získávali semena rostlin v horách či podhůří  Shutterstock
Starodávní severoameričtí lovci a sběrači kouřili tabák už před 12 500 až 12 000 lety. To je o 9000 let dříve, než jak uváděly dřívější důkazy o kouření tabáku v dýmkách. Naznačují to vykopaná semena, která byla získána z tabákových rostlin kvetoucích v horách.

Podle dřívějších nejstarších nálezů kouřili lidé tabák v dýmkách před 9000 lety v Severní Americe. Překonává jej však nález nový. Učinili jej archeologové z Far Western Anthropological Research Group v lokalitě zvané Wishbone v utahské solné poušti. 

Objevená semena nejspíše pocházela z rostlin v horských oblastech či podhůří nacházejících se 13 a více kilometrů od místa nálezu. 

V době datování semen byla oblast plná mokřad a bažin. Kolem ohniště zde byly nalezeny kosti kachen a jiného vodního ptactva, dlouhý kamenný hrot a další podobný hrot zlomený na dvě části. Také zde našel tým semena jiných jedlých rostlin. 

Není jasné, jak tabák používali 

Archeologům není jasné, jak starodávní lovci a sběrači tabák používali. Tabákové listy a stonky mohly být stočeny do kuliček a žvýkány či cucány, přičemž semena pak byla vyplivnuta. 

Indiáni v Arizoně žvýkali a cumlali tabák již před 1000 až 2000 lety. Ale v případě nálezu v lokalitě Wishbone nelze vyloučit kouření. 

Nejstarší důkazy o domestikaci tabáku pocházejí z doby asi před 8000 lety. Podle archeologů ovládly rostlinu různé starodávné americké kmeny nezávisle na sobě v různých časových obdobích. Psali jsme také: Prokletá rostlina. Škodí světu daleko více, než byste čekali

Zdroj: Nature Human Behavior.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008