NASA konečně vypustí do vesmíru teleskop Jamese Webba. Dalekohled je plný nových technologií

 Vesmír 
11. září 2021 11:46 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vesmírný teleskop Jamese Webba vypustí NASA na oběžnou dráhu v prosinci  NASA
NASA plánuje vypustit vesmírný teleskop Jamese Webba na oběžnou dráhu 18. prosince 2021, aby sloužil jako přední observatoř hlubokého vesmíru pro příští desetiletí.

Agentura stanovila nový termín v koordinaci s Arianespace po nedávném úspěšném testování teleskopu, jehož projekt má poměrně velké zpoždění.

Start bude v Jižní Americe

Teleskop Jamese Webba, který je mezinárodním programem vedeným NASA a jejími partnery ESA (Evropská kosmická agentura) a Kanadskou vesmírnou agenturou, odstartuje na raketě Ariane 5 z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně na severovýchodním pobřeží Jižní Ameriky. ESA je poskytovatelem rakety Ariane 5.

Samotný vysoce komplikovaný vesmírný dalekohled v současné době čeká ve své konečné konfiguraci na svůj prosincový termín. "Webb je příkladná mise, která znamená ztělesnění vytrvalosti,“ řekl Gregory L. Robinson z NASA. "Inspiruje nás náš specializovaný tým a naše globální partnerství, díky nimž je toto neuvěřitelné úsilí možné. Společně jsme překonali technické překážky na cestě i výzvy během pandemie koronaviru. Nyní, když máme hvězdárnu a raketu připravenou ke startu, těším se na velký den a úžasnou vědu, která přijde."

Webb přichází s kompletně novou technologií

Vesmírný dalekohled Jamese Webba disponuje revoluční technologií, která vědcům umožní zkoumat každou fázi kosmické historie, a to od naší sluneční soustavy po nejvzdálenější pozorovatelné galaxie v raném vesmíru a vše mezi nimi. Webb odhalí nové a neočekávané objevy a pomůže lidstvu pochopit původ vesmíru a naše místo v něm.

Tým teleskopu se už připravuje na expediční operace, během nichž dalekohled projde závěrečnými procedurami uzavření a zabalením na cestu na místo startu. Hlavní prvky rakety Ariane 5, která vynese Webba do vesmíru, už bezpečně dorazily do Kourou ve Francouzské Guyaně, a prosincovému startu už tak nic nebrání. Dále čtěte: Vědci zjistili, jak a kdy Slunce zemře. S tím bohužel přijde i konec naší sluneční soustavy.

Zdroj: NASA.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008