V Grand Canyonu chybí materiál za miliardy let. Co se stalo a kam geologický záznam zmizel?

 Země a Příroda 
25. srpna 2021 15:17 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nádherné scenérie Grand Canyonu mají pohnutou minulost Pixabay
Více než miliarda let chybějících vrstev hornin, které se z nějakého důvodu neuložily jako zbytek geologického záznamu, chybí v Grand Canyonu. V podstatě to vypadá, jako kdyby se po tak neskutečně dlouhou dobu vůbec nic nedělo.

Nejde ale o žádné přelomové zjištění posledních dní. Tato podivnost je známá už od roku 1869. Zjednodušeně řečeno, pokud byste se toulali Grand Canyonem, tak byste mohli obdivovat skály, jejichž stáří je 1,4 až 1,8 miliard let, ale také horniny, které jsou staré pouhých 520 milionů let.

Takže podle geologa Barra Peak z University of Colorado Boulder to vypadá asi tak, že "ve spodní části existují skály, které byly přitlačeny k sobě. Jejich vrstvy jsou svislé. Pak je tu náhlý střih a nad tím jsou horizontální vrstvy, které tvoří vrcholy."

Kam zmizel zbytek?

Podle nové studie si vědci myslí, že se různé části Grand Canyonu během tisíciletí různě posouvaly, což způsobilo, že část z nich vyplavila do oceánu. "V naší laboratoři máme nové analytické metody, které nám umožňují rozluštit historii v chybějícím okně času v Grand Canyonu,“ říká geoložka Rebecca Flowers.

Data shromážděná vědci naznačují, že došlo k sérii malých, ale významných událostí, které odpovídají mezerám v geologickém záznamu. Ty by se časově shodovaly s násilným rozpadem superkontinentu Rodinia, zhruba před 633 až 750 miliony let, což byla z hlediska tektoniky Země bouřlivá doba. Podle vzorků shromážděných a analyzovaných vědci prošla západní polovina Grand Canyonu velmi odlišnými geologickými procesy ve srovnání s východní polovinou, která je turisticky vyhledávanou oblastí.

Geologická historie Země stále překvapuje

Vědci dávají jako příklad fakt, že některé ze skal v západní polovině kaňonu vystoupaly na povrch před asi 700 miliony let, zatámco ve východní polovině jsou stejné vrstvy kamene pohřbeny pod několiky kilometry sedimentů.

Není tedy pochyb o tom, že samotný Grand Canyon je pozoruhodným místem, a to nejen pro turisty, ale také díky tomu, jak mapuje geologickou historii naší planety po miliardy let. "Je tam tolik věcí, které nikde jinde nejsou,“ říká Peak. "Je to opravdu úžasná přírodní laboratoř.“ Dále čtěte: Magnetické pole, které nás chrání, má svůj cyklus. Mění se každých 200 milionů let.

Zdroj: Geo Science World.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod