Google prováděl měření seismické aktivity hluboko v oceánu. Použil k tomu podmořský kabel

 Věda a Výzkum 
16. března 2021 09:19 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Datové podmořské kabely mohou sloužit i jinak Depositphotos
Technologický gigant Google prováděl měření seismické aktivity za pomoci svého internetového kabelu, jež vede na mořském dně. Vědci z Google využili vlastnosti přenášeného signálu, které vykazovaly změny vlivem seismické aktivity.

Experti ze společnosti Google a Kalifornského technologického institutu (Caltech) objevili způsob, jak využít podmořské kabely tak trochu jinak. Díky analýze signálu procházejícího hlubokomořskými kabely totiž zjistili, že vykazuje rozdílné vlastnosti přenosu, a dokázali tak například zaznamenat seismickou aktivitu na mořském dně.

Měření seismické aktivity hluboko v oceánu je vzhledem ke špatné přístupnosti velice obtížné. Nová metoda společnosti Google by tak mohla využít sítě podmořských kabelů, které se nacházejí na oceánském dně k měření seismické činnosti hluboko pod hladinou.

Podmořský kabel

Vědci své poznatky publikovali v obsáhlé studii, která byla zveřejněna prostřednictvím vědeckého časopisu Science. K výzkumu vědci využili podmořský kabel Curie, který provozuje sám Google. Tento kabel má délku 10 500 kilometrů a slouží ke spojení Los Angeles v Kalifornii s Valparaiso v Chille.

Nevšední využití podmořského kabelu umožňila analýza procházejícího signálu, která ukázala změny v napětí a tlaku okolní vody na kabel. Díky výkyvům, které u těchto veličin působí zemské otřesy, pak vědci dokázali rozpoznat intenzitu jednotlivých seismických aktivit. Díky kabelu dokáží také zaznamenat velké vlny vznikající během bouří.

Desítky bouří a zemětřesení

Vědci tak během devíti měsíců dokázali zachytit více než 30 silných bouří a celkem 20 zemětřesení, která byla dost silná na to, aby dokázala poškodit budovy. Loni v červnu dokonce zachytili zemětřesení, které mělo intenzitu 7,4 stupňů Richterovy škály. 

Metoda, kterou Google využil, může být alternativním řešením k běžným podmořským měřícím stanicím. Těch je na světě opravdu málo, protože jejich instalace a provoz jsou velice nákladné. Ke stávajícím kabelům pouze stačí přidat speciální laserové detektory a vyčlenit některá vlákna pro přenos signálu. Dále čtěte: Dvacet tisíc zemětřesení za týden. Jsou však jen předzvěstí něčeho mnohem většího.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008