Na Madagaskaru byl objeven dosud nejmenší chameleon naší planety. Není větší než zrnko slunečnice

 Věda a Výzkum 
09. února 2021 09:38 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Miniaturní druh chameleona byl objeven teprve nedávno Pixabay
Vědci objevili dosud nejmenšího známého plaza na naší planetě. Překvapivý objev se podařil skupině biologů na Madagaskaru, který je znám svou druhovou odlišností od zbytku planety. Jedná se poddruh chameleona, který měří jen několik málo centimetrů, což je také důvodem, proč byl v pralese objeven až dnes.

Vědci objevili na Madagaskaru dosud nejmenšího plaza na naší planetě. Jedná se o miniaturní druh chameleona, který se ukrýval v tamním pralese. Za unikátním objevem tohoto tvora stojí tým vědců z Německa a Madagaskaru.

Jeden exemplář samečka a samičky vědci objevili při expedici v severní části Madagaskaru. Nový poddruh chameleona, který je velký jen něco málo přes dva centimetry pojmenovali Brookesia nana. Sameček nanochameleona má tělo dlouhé pouze 13,5 milimetru, což ho činí nejmenším ze všech 11 500 známých druhů plazů, uvedla Zoologická státní sbírka v Mnichově. Jeho celková délka od hlavy po špičku ocasu je 22 milimetrů.

Zajímavá stavba těla

Následným srovnáním s více než jednapadesáti druhy chameleonů se ukázalo, že tento druh má navíc ještě jednu zajímavost. V poměru k velikosti svého těla má tento drobný tvor největší genitálie ze všech ostatních druhů. U tohoto tvora představuje velikost genitálií více než 18 procent celkové délky.

Samička nově objeveného poddruhu je o něco větší než sameček. Tělo má dlouhé 19 milimetrů a měří celkem 29 milimetrů. Navzdory velkému úsilí se však vědcům zatím nepodařilo najít další exemplář tohoto druh a nemohou tak říci, zda se jednalo spíše o menší jedince, nebo naopak větší.

Kácení pralesů

Podle vědců je ale nový druh úzce příbuzný s o něco větším chameleonem Brookesia micra, který byl na Madagaskaru objeven v roce 2012. Chameleoni bohužel podle vědců přichází o své přirozené prostředí kvůli masivnímu odlesňování, a i tento druh se tak možná nachází v populačním ohrožení. Dále čtěte: (Král toxického podsvětí. Vědci objevili záhadného predátora v hlubinách jedovatých jeskyní v Rumunsku).

Témata: vědec, objev, plaz, Madagaskar
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008