Budoucnost léčby rakoviny. Nově vyvinutá technologie nádorové buňky odstraní jedním zásahem

 Věda a Výzkum 
29. ledna 2021 14:03 / Lukáš Bauer
  2
📷
2 fotografie v galerii
Laserová terapie může zachránit miliony životů Pixabay
Vědecká data naznačují, že nově vyvinutá technologie založená na světelném záření dokáže ničit velice efektivně nádorové buňky. Tento typ chemoterapie přitom zanechává zdravé buňky okolních tkání zcela neporušené a pacientům by tak mohla nabídnout mnohem vyšší šanci na úspěšnou léčbu zákeřného onemocnění.

Podle studie vědeckého výzkumného týmu publikované nedávno v časopise Nano vědci vyvinuli zcela novou fototerapeutickou technologii, kterou lze léčit nádorová onemocnění. Tento typ chemoterapie podle vědeckých poznatků ničí pouze nádorové bujení, přičemž okolní zdravé tkáně zůstávají neporušené.

Tato technologie, kterou vyvinuli experti z Korea Institute of Science and Technology (KIST), je schopna podstatně zvýšit účinnost chemoterapie a zároveň snížit potíže a bolest, kterou způsobují některé typy chemoterapií. Výsledkem jejich snahy je fototerapeutický přístroj pro léčbu rakoviny schopný eliminovat rakovinné buňky téměř bez vedlejších účinků.

Vysoká účinnost léčby

Léčba je navíc velice snadná a vyžaduje pouze jednu injekční aplikaci speciální látky, takzvaného fotosenzibilizátoru, a následně opakovanou fototerapii. Technologie dokáže nemocné buňky ničit velice efektivně, protože stačí pouze jeden zásah a buňka okamžitě umírá.

Tato metoda má také mnohem méně nepříjemných vedlejších účinků, které provází léčba běžně dostupnými chemoterapiemi nebo radioterapiemi. Tyto léčby téměř vždy způsobují poškození tkáně obklopující rakovinné buňky, což zabraňuje opakované aplikaci léčebných postupů v případě, že rakovina obtížně ustupuje.

Budoucnost léčby rakoviny

Jediným známým vedlejším účinkem této léčby je hromadění fotosenzibilizátorů v kůži pacienta, a je proto nezbytné, aby byl dostatečně dlouho pacient izolován od přímého slunečního záření. Vědci se domnívají, že jejich unikátní technologie léčby může v příštích desetiletích zachránit miliony lidských životů a jednou provždy vyhrát boj proti některým typům nádorových onemocnění. Dále čtěte: (Koronavirus z Afriky je odolnější a nakažlivější než kdy dříve. V řadách expertů vzbuzuje obavy).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod