Další druhy koronavirů mohou přeskočit na lidi. Jen v Číně už jich bylo objeveno několik

 Věda a Výzkum 
09. prosince 2020 08:42 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nové druhy koronavirů byly objeveny u netopýrů v okolí Wu-chanu Pixabay
Pandemie koronaviru má kořeny u čínských netopýrů, jejichž prostřednictvím se později přenesl na lidi. Vědci nyní v rámci nového výzkumu zjistili velice znepokojivou věc. U některých druhů netopýrů, kteří žijí v oblasti Wu-chanu, odkud se virus rozšířil do celého světa, totiž objevili nové druhy koronavirů, které jsou připravené přejít na člověka.

Koronavirus z čínského Wu-chanu není jedinou hrozbou. Vědci totiž objevili v oblastech jižní a jihovýchodní Číny další druhy koronaviru, které jsou připraveny se přesunout z netopýrů na člověka. Podle čínské viroložky Š' Čeng-li, která na výzkumu pracovala, je navíc velice pravděpodobné, že tyto nové koronaviry jsou už v přírodě značně rozšířené a mají vrozenou schopnost napadnout lidské buňky.

Podle Čeng-li je tedy na čase začít monitorovat nové koronaviry nejen v Číně, ale také v mnoha dalších asijských zemích. Mezi několika druhy koronavirů bylo také několik příbuzných virů SARS-CoV-2, které mohou představovat značné nebezpečí.

Politické pozadí

Několik zdravotnických týmů se nyní, téměř rok po vypuknutí pandemie, bude snažit zkoumat její samotný vznik. Šíření koronaviru má také mimo jiné silné politické pozadí. Světové velmoci se totiž navzájem obviňují z masivního šíření. Podezření se nevyhnula dokonce ani laboratoř, kde viroložka Š' Čeng-li pracuje. Nikdy se však přímé spojení se vznikem nákazy neprokázalo.

Vědci uvedli, že jisté je pouze to, že virus se prvně rozšířil na člověka od zvířat, není však defintivně potvrzeno, zda se to skutečně stalo s pomocí „prostředníka“ mezi netopýry a člověkem. Vědci zatím také nevědí, jak dlouho se virus šířil, než byl před koncem minulého roku odhalen. Někteří odborníci se domnívají, že to mohla být velice dlouhá doba, než se virus značně rozšířil.

Wu-chan nemusel být místem vzniku

„Je rozhodně možné, že se prvotní mezidruhový přenos dokonce nestal ani v okolí samotného Wu-chanu. Nemuselo k tomu dojít dokonce ani v provincii Chu-pej, ale samozřejmě existuje ohromné množství možných zvířat, která je potřeba otestovat, abychom to vyřešili,“ uvedl profesor a virolog Edward Holmes ze Sydneyské univerzity. Dále čtěte: Čína použila v boji proti koronaviru velmi účinná opatření. Zbytek světa by se měl poučit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008