Mimozemšťané nás mohou sledovat ze zhruba tisícovky hvězd, naznačuje to nový výzkum

 Vesmír 
28. října 2020 07:58 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Z některých planet je na nás dobrý výhled Pixabay
Existuje asi tisícovka hvězdných systémů, odkud by nás mimozemšťané, pokud by existovali, mohli z dálky sledovat, naznačuje nový výzkum.

Těchto 1 004 hvězdných systémů má naši planetu v přímém zorném poli a dost blízko na to, aby tamní civilizace dokázaly detekovat nejen planetu Zemi, ale také chemické stopy pozemského života.

Prozradí nás biosféra

V průběhu posledního desetiletí astronomové našli exoplanety obíhající kolem vzdálených hvězd a analýza toho, jak se světlo mění při stmívání hvězdy, jim pomohla odhalit chemický obsah atmosféry planety.

Tato metoda však funguje pouze pro planety, jejichž oběžné dráhy je náhodně zavedou mezi hostitelské hvězdy a Zemi. V nové studii vědci převrátili tento vzorec na hlavu a položili si otázku: Které blízké hvězdy jsou správně seřazené tak, aby jejich obyvatelé viděli tranzit Země před Sluncem? Byly by nějaké formy života v těchto hvězdných systémech schopné detekovat známky nás, živých bytostí na povrchu Země? Odpověď je ano, jak se ukázalo, a to díky velkému množství blízkých hvězd.

"Pokud by tamní pozorovatelé hledali, byli by schopni vidět v naší atmosféře známky biosféry,“ uvedla Lisa Kaltenegger, astronomka z Cornellovy univerzity.

Ukázalo se, že planety jsou ve vesmíru běžné. Astronomové našli už 4 292 potvrzených planet za naší sluneční soustavou, obíhajících kolem 3 185 hvězd. Vědci zjistili, že ve vzdálenosti 326 světelných let jich je 1 004 s výhodným výhledem na Zemi. Z toho 508 má pozorovací úhly, které by jim poskytly alespoň 10 hodin pozorování pokaždé, když Země projde mezi tímto místem a Sluncem, tedy ideální podmínky pro pozorování naší malé skalní planety a známek života v její atmosféře.

Většina hvězd je životaschopných

Asi 5 procent z 1 004 hvězd je pravděpodobně příliš mladých na to, aby se na nich mohl vyvinout inteligentní život, i když kolem nich obíhá planeta s obyvatelnými podmínkami. Ale zbývajících 95 % patří do hvězdných kategorií, které dokáží udržet život po miliardy let, což podle zkušeností s naší Zemí naznačuje, že je dostatečně dlouhý čas na to, aby se tam inteligentní život mohl vyvíjet.

Většina hvězd na seznamu je na vzdálenějším konci rozsahu 326 světelných let, protože zóna, kde je viditelný tranzit Země, se s přiblížením k naší sluneční soustavě zmenšuje. Ale nejbližší hvězda na seznamu je jen 28 světelných let daleko. A existuje několik dalších blízkých hvězd, které do této zóny vstoupí během několika staletí. A některé jsou na naší obloze dostatečně jasné, abychom je mohli vidět ze Země.

Dvě hvězdy na seznamu jsou známé exoplanety. A červený trpaslík vzdálený pouhých 12 světelných let od Země se známými exoplanetami v současné době nemá správný úhel, aby mohl Zemi spatřit, ale při své současné rychlosti pohybu vstoupí do zóny pozorování Země již v roce 2044.

Dalším krokem, ke kterému se vědci chystají, je detekovat život na těchto 1 004 hvězdách. Využijí i program Breakthrough Listen, který je určen k detekci komunikace od vyspělých mimozemských civilizací. Dále čtěte: Fascinující zrození hvězdy očima Hubbleova teleskopu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod