Z Mezinárodní vesmírné stanice uniká velké množství vzduchu

 Vesmír 
11. října 2020 08:07 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Mezinárodní vesmírná stanice slouží bezmála dvacet let Pixabay
Z mezinárodní vesmírné stanice (ISS) podle všeho uniká stále větší a větší množství kyslíku. Problematickým místem stanice je ruský modul Zvezda, který má vyšší úniky, než je běžné v ostatních částech stanice. Podle expertů bude nutné dopravit do orbitálního komplexu více vzduchu, než se předpokládalo.

Vůbec první díl orbitálního komplexu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) byl dopraven na oběžnou dráhu v roce 1998. Tato první část rozsáhlého vesmírného komplexu nyní vykazuje velké ztráty kyslíku, které překračují běžné normy. Podle šéfa ruské vesmírné agenutry Roskomos Dmitrije Rogozina však nejsou v ohrožení žádní členové posádky ISS.

Výkonný ředitel pilotovaných letů Roskomosu Sergej Krilkalkov uvedl, že na ISS bude potřeba dopravit více kyslíku, protože úniky dosahují značného množství. Podle jeho slov jsou úniky úniky z modulu běžné a normativní, ale přiznal, že v uplynulé době se úniky z ruského modulu zvyšují.

Na stanici se podepisuje stáří

Po příčinách úniků vzduchu z ISS začala pátrat rusko-americká posádka již v srpnu. Díky údajům z palubních měřicích zařízení zjistili, že v ruské části orbitálního komplexu dochází ke změnám v obsahu dusíku, kyslíku a oxidu uhličitého ve vzduchu uvnitř stanice. Poté ještě prověřili americkou část stanice, která však vykazovala normální hodnoty.

Podle Roskomosu již astronauté našli přesné místo úniku vzduchu do vesmíru. Podle všeho by nemělo dojít k žádnému ohrožení posádky a vzduchotěsnost modulu by měla být co nejdříve obnovena. Podobné úniky jsou podle expertů vzhledem k stáří stanice předvídatelné a nepředstavují větší nebezpečí.

Unikátní vesmírný projekt

Vesmírná stanice slouží pro výzkumné účely lidstvu již dvacet let. Poprvé přišla lidská posádka do ISS 2. listopadu 2000 a od té doby je trvale obydlena. Jedná s o unikátní projekt pěti kosmických agentur NASA, Roskosmos, JAXA, CSA a ESA. Dále čtěte: (Mezinárodní vesmírná stanice byla v ohrožení. Musela podniknout nouzový manévr).

Témata: projekt, vesmír, stanice
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod