Na Měsíci je silná radiace, a to není dobrá zpráva pro budoucí mise

 Vesmír 
02. října 2020 07:47 / Mirka Malá
  6
📷
3 fotografie v galerii
Na Měsíci se nedá pobývat dlouho NASA
Astronauti se chystají na návrat na Měsíc, který se má odehrát už za čtyři roky. A jedním z největších nebezpečí, kterým budou budoucí astronauti čelit, je vesmírné záření, které může mít trvalé zdravotní následky od šedého zákalu až po rakovinu a neurodegenerativní choroby.

Odpovědi na otázky ohledně radiace dostali vědci teprve před několika dny, kdy vyhodnotili data z experimentu měsíčního modulu Chang'E 4 v roce 2019. "Radiace na Měsíci je dvakrát až třikrát vyšší než to, co známe z ISS,“ řekl AFP spoluautor Robert Wimmer-Schweingruber, astrofyzik z univerzity v Kielu.

Na Měsíci nelze pobývat dlouhodobě

"To omezuje pobyt astronautů na Měsíci na přibližně dva měsíce,“ dodal astrofyzik. Ale to znamená, že když astronautům trvá cesta na Měsíc týden a další týden cesta zpět, nezbyde na pobyt na měsíčním povrchnu zdaleka tolik času, kolik by potřebovali.

Na Měsíci existuje několik zdrojů záření. Jednak tam jsou galaktické kosmické paprsky, sporadické události slunečních částic (například ze slunečních erupcí) a neutrony a gama paprsky z interakcí mezi kosmickým zářením a měsíční půdou.

Radiace se měří pomocí jednotky sievert, která kvantifikuje množství absorbované lidskými tkáněmi. Tým zjistil, že radiační expozice na Měsíci je 1369 mikrosievertů denně, což je asi 2,6krát vyšší než denní dávka, jaké je vystavena posádka Mezinárodní vesmírné stanice.

Důvodem je to, že ISS je stále částečně chráněna zemskou ochrannou magnetickou bublinou zvanou magnetosféra, která odvádí většinu záření z vesmíru. Atmosféra Země pak poskytuje další ochranu lidí na naší planetě.

Lidé na Měsíci musejí pod zem

"Úrovně záření, které jsme naměřili na Měsíci, jsou přibližně 200krát vyšší než na povrchu Země a pětkrát až 10krát vyšší než při letu z New Yorku do Frankfurtu,“ dodal Wimmer-Schweingruber.

NASA přitom plánuje přivést lidi na Měsíc do roku 2024 v rámci mise Artemis a uvedla, že má plány na dlouhodobou přítomnost, která by zahrnovala astronauty pracující a žijící na povrchu.

Pro Wimmera-Schweingrubera existuje jedno řešení, jak se vyhnout radiaci v případě, že lidé tam budou trávit delší časové úseky. Budou si muset vybudovat taková osídlení, jež budou chráněna před zářením tím, že budou pokryta asi 80 centimetry měsíční půdy. Dále čtěte: První žena na Měsíci přistane v roce 2024.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008