V Asii byl objeven vrak neznámé ponorky. Experti se domnívají, že by se mohlo jednat o plavidlo z druhé světové války

 Objevy 
22. září 2020 15:19 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
USS Grenadier byla jednou z 52 potopených amerických ponorek US National Archives
Průzkumný tým potápěčů objevil v jihovýchodní Asii vrak neznámé ponorky, která může být s velkou pravděpodobností americkým Grenadierem, jež v oblasti operoval za druhé světové války. Tato ponorka byla jednou z dvaapadesáti ponorek, o které americké námořnictvo přišlo během druhé světové války.

O vraku neznámé ponorky pravděpodobně z druhé světové války informoval tým potápěčů, kteří zkoumají některé podmořské oblasti. Vrak byl objeven v Malackém průlivu na jihovýchodě Asie. Experti se domnívají, že by se mohlo jednat o vrak americké ponorky Grenadier amerického námořnictva, která byla ztracena během druhé světové války.

Potápěči, kteří vrak na dně moře objevili, již poslali americkým úřadům fotografie z místa nálezu a také další důkazy, jež nasbírali během několika uskutečněných ponorů. Pokud se jedná skutečně o ponorku Grenadier, znamená to, že byla objeven další z dvaapadesáti ponorek, které Spojené státy ztratily během druhé světové války.

Většina mužů přežila

Tato americká ponorka byla potopena v dubnu 1943 poté, co byla bombardována japonským letounem. Ponorka však neutrpěla fatální poškození, a proto se před jejím potopením podařilo všem 76 mužům na palubě dostat na pevninu. Posádka však byla zajata a díky špatnému zacházení v japonském zajetí čtyři členové posádky později zemřeli.

Námořní záznamy a další důkazy

Vrak téměř 94 metrů dlouhé ponorky byl objeven v hloubce několika desítek metrů poblíž thajského pobřeží. Objekt byl poprvé lokalizován podmořským sonarem, avšak když se na místo vypravili potápěči, ukázalo se, že se jedná o mnohem větší objekt, než ukazovalo sonarové zařízení. 

Díky námořním záznamům a přesným rozměrům plavidla pak potápěči zjistili, že jim poměrně přesně odpovídají rozměry právě americké ponorky Grenadier, která poprvé vyplula na svou misi 4. února 1943 z Pearl Harbor. Během několika misí zničila a poškodila několik japonských plavidel, než se jí stala osudná noc 20. dubna, kdy byla během pronásledování konvoje poškozena japonským bombardérem. Dále čtěte: (V zatopených jeskyních objevili potápěči kosti obřího vyhynulého medvěda).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008