Překvapivé zjištění. Astronomové odhalili, že centrem naší Sluneční soustavy není Slunce

 Vesmír 
04. srpna 2020 10:00 / Mirka Malá
  40
📷
2 fotografie v galerii
Středem není Slunce, byť Země okolo něj obíhá NASA
Je všeobecně známo, že Slunce je středem naší Sluneční soustavy. Kolem něho obíhají planety spolu s hustým pásem asteroidů, některými meteorovými poli a hrstkou daleko cestujících komet. Jenomže tomu ve skutečnosti tak není.

Astronomové nyní přišli na to, že všechno je jinak, dokonce i taková základní věc, o které jsme byli přesvědčeni po celá staletí.

Středem všeho je tzv. hmotné centrum

"Zjistili jsme, že vše obíhá kolem hmotného centra Sluneční soustavy,“ vysvětlil nedávno na Twitteru James O'Donoghue, planetární vědec v japonské kosmické agentuře JAXA. "Dokonce i Slunce."

Toto centrum hmoty, nazývané barycentrum, je bodem, ve kterém je vše dokonale vyváženo, přičemž veškerá jeho hmota je rovnoměrně rozložena do všech stran. V naší Sluneční soustavě se tento bod zřídka vyrovnává se středem Slunce.

Aby to demonstroval, O'Donoghue vytvořil animaci, která ukazuje, jak Slunce, Saturn a Jupiter "běhají" kolem barycentra a vytvářejí smyčkové minioběžné dráhy.

"Přirozeně si myslíme, že obíháme kolem centra Sluneční soustavy, ale to se stává velmi zřídka," řekl O´Donoghue. "Je dokonce velmi vzácné, že se centrum hmoty Sluneční soustavy vyrovná se středem Slunce."

Jak se tedy pohybuje Země?

Naše hvězda obíhá kolem barycentra miliony kilometrů, občas přes něj přechází, někdy se od něj zase poměrně vzdaluje.

Hodně z toho je způsobeno Jupiterovou gravitací. Slunce tvoří 99,8 procenta hmotnosti Sluneční soustavy, ale Jupiter obsahuje většinu ze zbývajících 0,2 procenta. V rámci Sluneční soustavy mají planety a jejich měsíce vlastní barycentrum. Země a Měsíc se pohybují jednodušší formou, přičemž barycentrum zůstává jakoby "uvnitř" Země. Pluto a jeho měsíc Charon obíhají v podobném duchu, ale s jednou velkou výjimkou. Barycentrum se vždy nachází mimo Pluto.

Astronomové říkají, že fakticky každý planetární systém obíhá v tichosti kolem neviditelného bodu. Stejně tak je tomu tedy i v naší Sluneční soustavě a nic to nemění na tom, že byť Slunce není jejím středem, naše Země pochopitelně kolem něho obíhá, stejně tak jako ostatní planety soustavy. Dále čtěte: Kosmická loď Juno přináší první snímky severního pólu Ganymede, kde prší plazma.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008