Unikátní projekt kosmických agentur ukazuje, jak se naše planeta mění vlivem pandemie koronaviru

 Věda a Výzkum 
29. června 2020 07:45 / Lukáš Bauer
  3
📷
2 fotografie v galerii
Změny na Zemi způsobené opatřeními proti koronaviru lze sledovat díky unikátnímu projektu Piabay
Trojice kosmických agentur se rozhodla pro spolupráci na unikátním projektu a vyvinula nástroj, s jehož pomocí je možné sledovat, jak se naše planeta mění vlivem pandemie koronaviru. Na webové stránce se tak uživatelé mohou podívat, jak opatření zaváděná vládami po celém světě ovlivnila naši planetu.

Evropská kosmická agentura (ESA), americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a japonská národní kosmická agentura JAXA využily data ze sedmnácti satelitů a využily je pro unikátní projekt. Vytvořily webovou stránku, s jejíž pomocí lze sledovat, jak pandemie koronaviru ovlivnila naši planetu.

Projekt nabízí zajímavé ukazatele

V rámci projektu Earth Observing Dashboard (Panel pro pozorování Země) tak mohou uživatelé snadno vidět, jaký vliv měla opatření v souvislosti s pandemií například na kvalitu ovzduší v jednotlivých částech světa a mnoho dalších ukazatelů. 

Na webové stránce lze v současné době vidět celkem tři desítky environmentálních, sedmnáct ekonomických a tři zemědělské ukazatele. V příštích měsících však agentury plánují projekt rozšiřovat o další ukazatele.

Některé oblasti se vrátily k normálním hodnotám

Ze satelitních údajů lze například vyčíst, že v některých oblastech se již hodnoty vracejí na hranici, jaká byla před vypuknutím krize. Například úrovně oxidu dusičitého, který je ukazatelem znečištění ovzduší z aut a průmyslu, v částech Evropy v dubnu klesly o téměř 50 procent v reakci na omezující opatření.

Podobný pokles, jen v jiném období, zaznamenali i ve Spojených státech a Číně. V současnosti však podle Aschbacher bylo zaznamenáno, že úrovně znečištění ovzduší zase stoupají, protože se v Evropě auta vrátila na cesty a průmysl znovu začal s provozem. Podle vědce Kena Jucksa z NASA nyní úrovně znečištění ovzduší klesají v Jižní Americe a možná po návratu viru znovu začnou klesat i v Číně. Dále čtěte: (Objev nového typu hybridního asteroidu se nekoná, je to jen kometa).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008