Archeologové vykopali nejstarší londýnské divado, postavené tři roky po Shakespearově narození

 Objevy 
25. června 2020 11:46 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Divadlo později hrálo i Shakespeara Archaeology South-East/UCL
Zbytky toho, co je zřejmě nejstarším divadlem v Londýně, datované do počátku vlády královny Alžběty v Anglii, byly objeveny na pozemcích vyčleněných pro bydlení ve východní části města.

Pohřbené ruiny jsou považovány za divadlo Red Lion, první účelové divadlo v anglicky mluvícím světě, které bylo založeno, když se Londýn stal renesančním městem. V té době byly hry premiérovou formou zábavy, milovanou samotnou královnou Alžbětou.

O prvním anglickém divadle se toho moc nedochovalo

Vědci z Archeologického ústavu na University College London objevili minulý rok ve Whitechapelu v londýnském East Endu trámy, artefakty a cihlové zdi.

O divadle Red Lion se toho z historie moc nedochovalo. Ví se ale, že bylo postaveno kolem roku 1567 a že mělo venkovní scénu a hlediště se sedadly.

"Důvodem, proč jsme tyto oblasti zkoumali, byla možnost nalezení divadla Red Lion,“ řekl archeolog Steve White. "Jakmile jsme podle historických dokumentů analyzovali oblast, bylo jasné, že jsme ho zřejmě konečně našli."

Legendární divadlo hrálo Shakespeara

Historické záznamy prozrazují, že divadlo Red Lion nechal postavil obchodník John Brayne, který stál rovněž za pozdějším vznikem dalšího divadla londýnské čtvrti East End.

Shakespeare, který se narodil v roce 1564, byl hodně malým dítětem, když bylo divadlo Red Lion postaveno. Ale šlo o zcela první z několika divadel postavených v Londýně v následujících desetiletích, kdy se divadelní scéna rychle rozrůstala a prakticky vrcholila hraním Shakespearových her a dalších dramatiků té doby, například Christophera Marlowea a Bena Jonsona.

Ze záznamů se dochovaly také rozměry jeviště, které mělo 12,2 m na 9,1 m. Tyto rozměry se téměř přesně shodují s neobvyklou dřevěnou strukturou nalezenou ve vykopávkách ve Whitechapelu.

Výkopy odhalily také dva pivní sklepy a hromadu sklenic, keramické kelímky, hrníčky,  láhve a korby, o nichž se předpokládá, že pocházely z přilehlého hostince Red Lion, po kterém divadlo dostalo své jméno.

Nález prvního londýnského divadla má obrovský význam. Bylo prvním z několika divadel založených v Londýně, když město rostlo pod královnou Alžbětou. Navíc založilo obrovskou divadelní tradici londýnského West Endu.

Aby v tehdejší době vůbec mohlo nějaké divadlo být postaveno, vyžadovalo to velké investice ze soukromých zdrojů, což znamená, že provozovatelé divadel museli mít jistotu, že londýnský lid bude mít dostatek prostředků divadelní stánky navštěvovat. A to díky rozkvětu říše mnozí měli.

Do té doby se příležitostné divadelní hry v Londýně hrály jen v pivnicích. Díky rozkvětu, který Anglie zažívala za vlády královny Alžběty, vznikla ale divadelní tradice, ze které žijí dnešní provozovatelé divadelních scén v Londýně dodnes. Dále čtěte: Archeologové objevili jezreelské vinařství, o kterém se zmiňuje bible.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod