Saint Helens je nejnebezpečnější sopka v Severní Americe. Před čtyřiceti lety způsobila ničivou tragédii

 Země a Příroda 
24. května 2020 17:51 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obrovská sopečná erupce způsobila největší škody v dějinách USA Daniel Dzurusu / USGS
V pondělí 18. května tomu bylo přesně čtyřicet let od doby, kdy na americkém kontinentu explodovala sopka Saint Helens. Během obrovské sopečné erupce přišli o život turisté i vědci, kteří okolí stratovulkánu zkoumali. Dodnes je Saint Helens považována za nejnebezpečnější sopku Spojených států.

Dne 18. května 1980 došlo k mohutné erupci severoamerické sopky Saint Helens, která se nachází v severní části Kaskádového pohoří, ve státě Washington. Během obrovské erupce stratovulkánu přišli o život turisté a také vědci, kteří měřili v okolí sopečnou aktivitu.

Tato dosud nejničivější sopečná erupce v dějinách Spojených států vyvrhla do atmosféry obrovské množství sopečného popela a hornin. Mraky sopečného popela se krátce po erupci vznášely až do výšky dvaceti kilometrů.

Výbuch stratovulkánu Saint Helens si v roce 1980 vyžádal smrt 57 lidí. Mezi obětmi sopečné erupce byli vědci, turisté, fotografové, ale také řada lidí, kteří žili na úpatí horského masivu. Výbuch také zničil 250 domů, 47 mostů, 24 kilometrů železničních tratí a 298 kilomerů dálnic.

Sopka Saint Helens je díky své nevyzpytatelné povaze dodnes považována za nejnebezpečnější sopku severoamerického kontinentu. Jedná se o stratovulkán, tedy o horu sopečného původu tvořenou střídavými vrstvami lávy, sedimentů, pemzy a prachu.

Saint Helens je dodnes jeden z nejnebezpečnějších vulkánů v USA. Zároveň je nejaktivnější v horském pásmu Kaskádového pohoří. Před výbuchem byla hora vysoká 2950 metrů, po výbuchu byla o 400 metrů nižší a výbuch zanechal v jejím jádru kráter o průměru 1,6 kilometru. Dále čtěte: (Vědci zaznamenali něco podivného v okolí sopky na Islandu. Pokud bouchne, bude to pro Evropu katastrofa).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008