NASA vyslala zpět do vesmíru záhadný raketoplán. Bude plnit utajené mise

 Vesmír 
22. května 2020 08:06 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Bezpilotní raketoplán se vydal na další misi NASA
Americká vesmírná agentura NASA vyslala zpět do vesmíru svůj utajovaný raketoplán X-37B. Jak dlouho bude tento vesmírný letoun na své misi, není známo, stejně jako to, co přesně na oběžné dráze bude provádět. Podobnému utajení podléhaly i jeho předchozí mise.

Záhadný raketoplán X-37B, jehož samotná existence vyvolává celou řadu spekulací, je opět ve vesmíru. Na další utajenou misi ho vyslala americká vesmírná agentura NASA. Raktoplán byl do vesmíru vynesen minulý týden raketou Atlas 5, která odstartovala z mysu Canaveral.

Stroj známý také jako Orbital Test Vehicle na oběžné dráze vypustí satelit a provede několik experimentů včetně testování technologie bezdrátového přenosu energie a vlivu radiace na semena a další materiály.

Jedná se již o šestou misi tohoto raketoplánu, jehož provoz byl zahájen již v roce 1999. Za jednadvacet let jeho provozu je o tomto záhadném raketoplánu a jeho operacích ve vesmíru známo jen velice málo informcí.

Za vývojem stroje, který připomíná zmenšenou verzi známých raketoplánů z osmdesátých let dvacátého století, stojí americký letecký gigant Boeing. Tento raketoplán je však pouze devět metrů dlouhý, těžký téměř pět tun a má rozpětí 4,5 metru.

Na oběžné dráze je napájen podobně jako většina technologií za pomoci solárních panelů a stejně jako jiné raketoplány dokáže z vesmíru sám přistát na Zemi. Poprvé X-37B letěl do vesmíru v dubnu 2010 a vrátil se po osmi měsících. Naposledy se raketoplán vrátil v říjnu 2019, poté, co na oběžné dráze strávil 780 dní. Doba trvání současné mise, stejně jako některé úkoly, zůstavají neznámé. Dále čtěte: (Tajný bezpilotní raketoplán přistál na Zemi. Experimentální stroj strávil ve vesmíru přes dva roky).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008