Astronomové objevili exoplanetu, kde z oblohy prší železo

 Vesmír 
06. dubna 2020 09:35 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na části planety je obrovské horko ESO/M. Kornmesser
Astronomové objevili bizarní exoplanetu, na které v noci prší železo. Ani ve dne ale planeta označená WASP-76 b není žádný med. Teploty na ní totiž dosahují až 2 400 stupňů Celsia.

WASP-76 b je o něco menší než Jupiter a nachází se přibližně 640 světelných let od Země v souhvězdí Ryby. Její děsivé počasí je způsobeno skutečně extrémní oběžnou dráhou. Obří světy plné plynu jako WASP-76 b se nazývají horké Jupitery, protože obíhají nepohodlně blízko svých domovských hvězd.

Tato blízkost ponechává exoplanetu WASP-76 b prakticky uzamčenou v blízkosti své hvězdy, přičemž jedna strana planety se trvale peče, zatímco druhá se nachází ve věčné temnotě.

Polovina planety pod spalujícím záření

Denní stranu exoplanety WASP-76 b zasáhne tisíckrát více záření, než kolik ho dopadne na Zemi ze Slunce. A toto spalující záření odpařuje železo na noční stranu. Větry poháněné extrémními teplotními rozdíly totiž tlačí kov kolem planety na noční polokouli. Tam drasticky chladnější teploty nechají železo kondenzovat na kapky a padat jako zvláštní déšť.

Jinými slovy, železo prší na noční straně této extrémní exoplanety. Je to vůbec poprvé, co astronomové detekovali tento druh každodenních chemických rozdílů na horkém Jupiteru, jakým je WASP-76 b.

Nový obrovský dalekohled

Vědci našli tuto planetu pomocí velmi velkého dalekohledu Evropské jižní observatoře v Chile. Konkrétně objev byl umožněn díky nástroji zvanému Echelle Spectrograph pro skalní exoplanety a stabilní spektroskopická pozorování.

Astronomové původně plánovali použít tento dalekohled ke studiu planet podobných Zemi, které jsou kolem hvězd, jako je naše Slunce. Dalekohled je ale natolik kvalitní a obrovský, že jim nakonec umožnil studium atmosféry jiných exoplanet.

Jejich objev železného deště na WASP-76 b byl proveden během vůbec prvních vědeckých pozorování tímto dalekohledem. A to znamená, že existuje mnohem více bizarních světů, které ještě čekají na odhalení. Vědci nyní mají nástroj, jak sledovat klima nejextrémnějších exoplanet. Dále čtěte: Na Měsíci jsou pořádně vysoké hory. Mnohem větší než nejvyšší hory na Zemi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod