Starověké mayské království s pyramidou bylo objeveno v jižním Mexiku

 Objevy 
14. dubna 2020 14:21 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Malé království fungovalo přes tisíc let Brown University
Archeologové konečně našli hlavní město mayského království Sak Tzi, na které se odkazují sochy a nápisy z celého starověkého mayského světa. Hledali ho více jak čtvrt století.

Za nález města může malá kamenná deska, která byla nalezena náhodou. Nápisy na ní jsou doslova pokladem mytologie, poezie a historie, které odrážejí typickou mayskou kulturu. Na desce jsou nápisy, které popisují mýtického vodního hada, různé nejmenované bohy, mýtickou povodeň a popisy narození, životů a bitev starověkých vládců.

Malé, opevněné království

Město Sak Tzi se rozkládalo v místě, kde je nyní hranice mezi Mexikem a Guatemalou, a pravděpodobně nešlo o zvlášť mocné království. Mělo totiž mocnější sousedy, přesto ale bylo po osídlení v roce 750 našeho letopočtu obýváno déle než jedno tisíciletí.

Za tuto dlouhověkost království může pravděpodobně opevnění, které obklopovalo jeho hlavní město. Vědci našli důkaz, že město bylo chráněno potokem se strmou roklí na jedné straně a obrannými zdmi na straně druhé.

Archeologové se domnívají, že malé království žilo ze strategických dohod se svými silnějšími sousedy. Přestože toto království nikdy nedosáhlo velké moci, „Sak Tz'i“ byl impozantním nepřítelem a důležitým spojencem těchto větších království.

Přírodní katastrofy i války

Podle nápisů na kamenné desce je zřejmé, že malé království si ale nežilo v absolutní pohodě. Například ve spodní části desky je vytesaná postava vládce. Ten je oblečený jako bůh Yopaat, který je spojován s násilnými tropickými bouřkami. Postava drží v pravé ruce sekeru blesku a v levé ruce kamennou zbraň používanou při rituálním boji.

Vědci navíc našli sochu, která podle všeho vypovídá o požáru, který zničil část města během násilného konfliktu s jedním z jeho sousedů.

Pyramida

Jeden z nejvýraznějších rysů hlavního města, zřícenina pyramidy, která kdysi měla na délku 14 m, je obklopena strukturami, které by mohly sloužit jako domy pro elity a náboženské rituály. Pyramida má také řadu vyřezávaných kamenných desek, včetně jedné ukazující chodidla šlechtických nohou směřujících ven.

Kromě toho vědci odkryli 1,5hektarové nádvoří zvané Plaza Muk'ul Ton, na kterém se lidé shromažďovali pro náboženské a politické obřady.

Objev je významným krokem vpřed ve studiu starověkého Mayského světa. Vědci doufají, že další analýza architektury místa a podrobné nápisy nabídnou nový pohled na politiku, ekonomiku, rituály a válčení západních oblastí Mayské civilizace.

Tým archeologů se obzvláště zajímá o to, jak malé království dokázalo přežít tak dlouho, přestože se zdálo, že se nikdy nestalo tak mocné, jako soupeřící království v regionu. Dále čtěte: Mayská královna postavila na Yucatánu nejdelší silnici své doby. Archeologické průzkumy odhalily, co dosud bylo ukryto.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008