Koronavirus je velká hádanka. Proč je Evropa zranitelnější než Čína

 Věda a Výzkum 
14. března 2020 07:47 / Erik Toman
  27
📷
7 fotografií v galerii
Koronavirus je zatím velká neznámá Pixabay
Svět se potýká se stále stoupajícím množstvím lidí, kteří onemocněli novou formou koronaviru. Tato choroba si už vyžádala asi 130 tisíc nakažených a víc než 4700 mrtvých.

Uznávaný epidemiolog Michael Osterholm už řadu let upozorňuje na to, že svět není připraven na globální pandemii, a současný stav jeho tvrzení jen potvrzuje. Podle Osterholma není nový koronavirus podobný ničemu, čemu muselo doposud lidstvo čelit a navíc o něm máme jen velmi málo informací. Chování viru je doposud jedna velká hádanka a kdo ji první rozluští, zachrání miliony životů. Bude to však pravděpodobně trvat ještě dlouhé měsíce. 

Proč je v některých částech světa větší úmrtnost? Podle vědců to ovlivňuje mnoho faktorů a zdá se, že USA a Evropa jsou mnohem zranitelnější než například Čína. Proč? „Jedním z rizikových faktorů pro syndrom akutní respirační tísně je obezita. V některých částech světa, včetně USA, kde je obezita epidemickým problémem, tak můžeme pozorovat jinou úmrtnost než v Číně,“ řekl vědec pro CNN. 

Dalším problémem je, že virus se vědcům doslova mění pod rukama. Zároveň se ani nemohou spoléhat na to, že odezní v létě, tak jako je to u chřipky. Pokud bychom vycházeli z toho, že se koronavirus bude chovat podobně jako „sezonní chřipka“, pak by se nakazilo se zhruba 8 až 15 procent celosvětové populace. 

Očekává se, že i u nás bude počet nakažených stoupat. Důležité je zůstat v klidu, sledovat relevantní zdroje a dodržovat základní pravidla hygieny a zdravého života. Jaké to jsou?

  • Jíst ovoce, jít na procházku do lesa.
  • Důkladně a často si mýt ruce.
  • Snažit se omezovat zbytečné kontakty s lidmi, kteří mohou být nakažení.
  • Řada expertů doporučuje udržovat vzdálenost kolem dvou metrů a vyhýbat se podávání rukou a také polibkům
  • Je-li to možné vyhýbat se stresu. Stres totiž celkově oslabuje organismus a zvyšuje tak pravděpodobnost nakažení, a to nejen koronavirem.
  • A v odůvodněných případech dodržovat karanténu!

Pravděpodobnost, že se člověk novým koronavirem nakazí, je v této chvíli velmi malá. Existuje i vysoká pravděpodobnost, že onemocnění bude v řadě případů mít mírný průběh – jeho příznaky budou podobné silnějšímu nachlazení. To ovšem neznamená, že bychom měli onemocnění podceňovat. O "lehkou" chřipku, jak se mnozí domnívají, se rozhodně nejedná. Čína použila v boji proti koronaviru velmi účinná opatření. Zbytek světa by se měl poučit. Čtěte více.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod