Meteority vydaly překvapivé tajemství. Vědci věří, že identifikovali první protein pocházející z vesmíru

 Záhady a tajemství 
11. března 2020 14:10 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Meteority vydaly překvapivé tajemství Depositphotos
Tři vědci věří, že identifikovali první protein pocházející z vesmíru. Našli proteiny ve dvou vzorcích meteoritů Allende a Acfer 086. První z nich vědci objevili v Mexiku v roce 1969 a druhý v Alžírsku v roce 1990.

Proteiny byly objeveny v meteoritech Allende a Acfer 086 s extraterestrickým izotopem, což znamená, že meteority nebyly kontaminovány zemskými proteiny. To ale neznamená, že vědci našli důkaz mimozemského života.

V tuto chvíli tak neexistují konkrétní informace o tomto specifickém proteinu. Tým vědců si není jistý, odkud protein pochází nebo za jakých podmínek se vytvořil. Nicméně se domnívají, že vznikl mimo naši sluneční soustavu.

I tak jde o přelomový nález

Téměř 50 let už vědci hledají a nalézají organické vzorky, jakými jsou aminokyseliny ve vzorcích meteoritů. Většinou se jedná o uhlíkaté chondritové meteority. V roce 2012 objevila NASA aminokyseliny v uhlíkovém meteoritu a v roce 2017 vědci našli ve známém meteoritu Murchison zcela nové organické sloučeniny. Toto je ale vůbec poprvé, co vědci objevili celý protein.

Vědci a astronomové dlouho předpokládali, že všechny důležité ingredience, důležité pro vznik života, se na Zemi před miliony let dostaly právě prostřednictvím spadlých meteoritů a asteroidů.

Nález malého proteinu ve dvou zmiňovaných meteoritech tuto dávnou teorii jenom podporuje. A znovu se tak ještě více otevírá otázka, zda život skutečně vznikl jen a jen na Zemi, anebo má mimozemský původ.

Hledání odpovědí ale bude těžké i po tomto přelomovém nálezu. Vědci jednak neznají původ proteinu, ani o něm zatím nevědí nic dalšího. Lze předpokládat, že ani vzorek dvou meteoritů nebude pro vědu zcela určující a vědci budou muset podstoupit ještě mnoho testů a zkoumání, než dokáží říct, zda byl život na Zemi skutečně přenesen z vesmíru. Dále čtěte: Zatímco na Zemi v zimě sněží, na Marsu se dělá slaný led.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod