Stěny z lidských kostí byly objeveny pod kostelem v Belgii

 Záhady a tajemství 
02. března 2020 08:05 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Zdi z lidských kostí jsou ojedinělým nálezem University of Gent
Archeologové nedávno objevili pod kostelem v belgickém Gentu zdi postavené z děsivého materiálu: lidských kostí, včetně roztříštěných lebek.

Během výkopových prací odkryli archeologové devět zdí postavených převážně ze stehenních a holenních lidských kostí. Další zóny byly plné lebek, mnoho z nich bylo roztříštěných. Archeologové na hrozivý nález narazili během prací před výstavbou nového návštěvnického centra v katedrále.

Tyto zdi jsou zřejmě prací lidí, kteří před stovkami let vyčistili starý hřbitov, aby vytvořili prostor pro nová těla nebo pro obnovu samotného kostela.

Ochrana lidských pozůstatků byla pro tehdejší obyvatele dnešního Gentu tak důležitá, že se z nich stavěly domy. To z toho důvodu, že lidé tehdy věřili ve vzkříšení těla a tudíž měli potřebu kosti zemřelých uchovat.

Dříve byl kostel známý jako kostel sv. Jana Křtitele nebo sv. Jana. Radiokarbonové zkoumání kostí naznačuje, že jejich stáří lze datovat do druhé poloviny 15. století, ale zdi byly pravděpodobně postaveny později, v 17. nebo na počátku 18. století.

Historické dokumenty podporují tato data. Jeden zdroj uvádí, že hřbitov kostela byl vyčištěn v první polovině 16. století a znovu po roce 1784, kdy byla kapacita hřbitova opět vyčerpána.

Vzácný nález postavený rychle

Bez ohledu na datum jsou ale tyto zdi z lidských kostí jedinečným nálezem.

"V Belgii nemáme žádné srovnání," řekl archeolog Janiek de Gryse. Většina historických hřbitovů se skládá z velkých jam volně naplněných lidskými kostmi. "Nikdy jsme neviděli struktury, jako jsou stěny, které jsou záměrně stavěny z lidských kostí,“ řekl de Gryse.

Ten, kdo zdi stavěl, je ale podle archeologů vytvořil ve spěchu, protože se neobtěžoval sbírat malé nebo křehké kosti, jako jsou obratle, žebra nebo kosti z rukou. Je zajímavé, že archeologové také nenašli žádné kosti paží.

„Stěny sestávají pouze z kostí dolních končetin,“ řekl de Gryse. "V tuto chvíli stále zkoumáme, jaký měly zdi přesně význam. Tedy zda šlo čistě o praktickou věc, nebo zda existuje také náboženská či duchovní dimenze."

Zajímavé rovněž je, že ve zdech byly kosti pouze dospělých mužů a žen, zatímco dětské ostatky chybí. To je v rozporu se známou střední délkou života v té době, kdy děti často umíraly na nemoci. Zřejmě ale dětské kosti nebyly použity, protože jsou malé a křehké.

Prozatím archeologové odvezli nalezené kosti ze zdí na univerzitu v Gentu, kde budou prozkoumány jako součást podrobného inventáře. Dále čtěte: Démon s rozeklaným jazykem byl nalezen na hliněné desce v knihovně asyrských exorcistů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod