Neurovědci objevili "motor vědomí“ skrývající se v mozcích opic

 Země a Příroda 
19. března 2020 11:32 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Makakové možná přispěli k revolučnímu poznání Depositphotos
Vědomí je záhadou. Nevíme s jistotou, proč jsou bytosti někdy vzhůru a někdy spí, nebo které mechanismy v mozku jsou nejdůležitější pro vědomý stav. Díky opicím jsou ale vědci nyní o pořádný kus blíže k rozluštění této záhady.

Použitím elektrod napříč mozky bdělých a spících makaků, jakož i makaků v různých formách anestezie, našel tým dvě cesty vědomí v mozcích opic. Vědci také našli konkrétní oblast mozku, ze které podle všeho tyto cesty vycházejí. Tato oblast je známá jako centrální laterální thalamus. To však neznamená, že v mozku našli samotné centrum vědomí.

"Je nepravděpodobné, že by vědomí bylo specifické pro jedno místo v mozku,“ řekla Michelle Redinbaugh, autorka nové studie.

Minulý výzkum již ukázal, že udržení vědomí zahrnuje aktivitu šířenou po celém mozku, ale práce jejího týmu ukazuje, že centrální laterální thalamus pravděpodobně hraje klíčovou roli.


Co přesně je vědomí?

Je důležité pochopit, že v kontextu této studie vědomí znamená víceméně bdění. O vědomí lze přemýšlet jako o bdělosti, vzrušení a schopnosti reagovat na podněty. V tomto smyslu nejsou spící lidé při vědomí a lidé v kómatu rovněž.

Existuje však ještě jiné pojetí vědomí, které přichází se zpracováním informací v mozku a jde tedy o součást našeho vnitřního života.

V případě výzkumu opic vědci poslali pomocí elektrod elektrické impulsy do různých oblastí mozku opic, které spaly nebo byly v anestezii. Ale vyslání impulsu v určité frekvenci do centrálního laterálního thalamu opice probudilo, dokonce i z hluboké anestezie.

Vědci tak zjistili, že různé formy anestezie a spánku se zjevně sbíhají na jednom okruhu mozku, odkud se "řídí" vědomí. Vědci tak v mozku opic zúžili vědomí na dvě klíčové složky, protože se vždy shodovalo se dvěma aktivovanými cestami.

Jeden z těchto kritických obvodů přenáší smyslové informace z thalamu do mozkové kůry, tedy oblasti, která provádí mnoho forem komplexního myšlení. Jak tato oblast, tak další cesta, která je nositelem zpětné vazby o prioritách pozornosti a cílech, musí být aktivní, aby vědomí fungovalo.

Vědci tedy usoudili, že centrální laterální thalamus hraje klíčovou roli při aktivaci a udržování těchto dvou cest. Zdá se, že funguje jako spouštěč.

Tento výzkum není užitečný pouze z ryze vědeckého hlediska. Přesně zjistit, jak vědomí funguje, může pomoci zlepšit anestezii a vést k nové léčbě lidí s poruchami vědomí. Dále čtěte: Tučňáci afričtí mají vlastní řeč podobnou angličtině.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod