V tibetském ledovci byly objeveny staré, dosud neobjevené viry

 Země a Příroda 
04. února 2020 08:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Neznámé viry dosud skrývá led Pinterest
V posledních 15 000 letech hostil ledovec na severozápadní tibetské náhorní plošině večírek pro neobvyklé hosty. Soubor zmrazených virů, z nichž mnohé moderní vědy dosud vůbec neznají.

Zatímco v Číně řádí koronavirus, v tibetském ledovci v klidu odpočívá virů hned celá řada. A většina z nich je pro vědce velkou neznámou. Vědci odhalili hned 28 dosud nevídaných virových skupin.

Zkoumání těchto záhadných virů by mohlo vědcům pomoci na dvou frontách. Jednak mohou vědce poučit o tom, kterým virům se daří v jakých klimatických podmínkách a prostředích v průběhu času. Zároveň by rychlý výzkum těchto virů mohl vědce připravit na případnou epidemii, pokud by se tyto patogeny v důsledku tání ledovce dostaly ven.

Ledový výzkum

Studium starověkých ledovcových mikrobů může být náročné. Je to proto, že je velmi snadné kontaminovat vzorky ledového jádra moderními bakteriemi. Vědci proto museli vytvořit nový protokol pro ultračisté mikrobiální a virové vzorkování.

V tomto případě byly dva vzorky ledového jádra z ledovce Guliya na náhorní plošině v Tibetu odebrány v letech 1992 a 2015. V té době však nebyla přijata žádná zvláštní opatření, která by zabránila mikrobiální kontaminaci během vrtání, manipulace nebo dopravy.

Jinými slovy, vnější povrch těchto ledových jader byl kontaminován. Vnitřní části však byly stále nedotčené. Pro přístup k nim zřídili vědci laboratoř v chladné místnosti, kde bylo mínus 5 stupňů Celsia, a pomocí sterilizované pásové pily odřízli 0,5 centimetru ledu z vnější vrstvy. Poté vědci omyli ledová jádra ethanolem, aby roztavili další část.

Díky tomu vědci dosáhli nekontaminované vrstvy, kterou mohli studovat. Tato metoda vydržela i během testů, při nichž vědci pokryli vnější vrstvu ledu jinými bakteriemi a viry.

Experiment odhalil v ledových jádrech 33 skupin genů virů. 28 z nich bylo vědě dosud neznámých. Mikroby se výrazně lišily napříč dvěma jádry ledu a pravděpodobně představují velmi odlišné klimatické podmínky v době depozice.

Jak tají ledovce po celém světě, tyto virové archivy by mohly být jednak ztraceny, ale zároveň by mohly být i nebezpečné. Pokud by v důsledku nějakého velkého tání ledovce znovu "ožily", mohly by se pro lidstvo stát velmi nebezpečné. Je tedy důležité, aby se o nich vědci co nejrychleji dozvěděli co nejvíce. Dále čtěte: Archeologické megaobjevy, které v letošním roce veřejnosti neuniknou.

Témata: ledovec, viry, Tibet
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod