Korály mají svůj vlastní imunitní systém. Před světlem se chrání úžasnými neonovými barvami

 Země a Příroda 
28. května 2020 09:33 / Radek Chlup
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barevné pigmenty chrání korály před světlem, dokud se v jejich tkáních neobnoví fotosyntetické řasy Ryan Goehrung / University of Washington
Některé korálové útesy se za určitých podmínek zbarvují do nádherných neonových odstínů. Tato přehlídka krásných barev je jakýmsi „imunitním systémem“, který v nitru korálů svádí boj se světlem.

Některé korály vyzařují množství různých neonových barev. Děje se tak po jejich transformaci, která se odehrává při bělení. Celé korálové útesy se tak mění v jakési korálové zářivky.

Britští vědci zjistili, že jde o pozitivní regenerační proces, při němž se korálové útesy obnovují. Tato neonová světla jsou jakýmsi „opalovacím krémem“, který korálové útesy chrání před světlem a umožňuje obnovu řas, které odchytávají světlo pro fotosyntézu.

Korálové útesy tedy mají z části schopnost samoléčby.

Barevná hádanka

Globální oteplování ohrožuje korálové útesy po celém světě. Velká vedra pro ně způsobují stresové prostředí, díky němuž dochází k úbytku fotosyntetických řas, které se nacházejí v tkáních korálů.

Tak dochází k bělení korálových útesů. Když tyto rostlinné buňky zmizí, prosvítá kostrami korálů světlo.

U některých korálů se ale odehrává něco divného a krásného zároveň.

Některé korálové útesy při procesu bělení vyzařují množství neonových barev. Tohle pestrobarevné bělení bylo popsáno v dokumentu Chasing Coral. Podvodní fotograf tam řekl: „Působilo to, jako kdyby korály křičely o pozornost v pestrých barvách a snažily se chránit před vlnou veder v oceánu. Byli jsme svědky konečného varování, že oceán má potíže.“

Už dříve jsme věděli, že světélkující korály byly nějak spojeny s tímto bělením. Ale proč nezměnily barvu všechny korály? A proč se zdálo, že se tento efekt objevuje jen při určitých procesech bělení?

Imunitní korálový systém

Britští vědci ze Southamptonské univerzity vystavili korály v laboratorním prostředí tepelnému stresu.

Při prvním pokusu korály pouze vybledly do bílé. Pak se experimentu chopily studentky Elena Bollati a Rachel Alderdice. S pomocí nich vědci přišli s uspokojivými odpověďmi.

U zdravých korálů velké množství světla absorbují fotosyntetické pigmenty řas. Pokud však korály tyto fotosyntetické pigmenty v důsledku tepelného stresu ztratí, přebytečné světlo různě putuje uvnitř tkáně korálů, což se odráží v jejich bělavé kostře.

Řasy se po bělení zase mohou zotavit, pokud se podmínky vrátí k normálu. Ale jsou případy, kdy je korál postižen takovým množstvím světla, že je obnova fotosyntetických pigmentů zásadně zpomalena a v horším případě úplně zastavena.

Ale pokud alespoň některé z buněk korálů mohou stále během bělení vykonávat své běžné funkce, tak zvýšená hladina vnitřního světla zapříčiní vznik barevných pigmentů, které korály před škodlivým světlem z části chrání. Vytvářejí jakousi vrstvu, která umožňuje to, že se řasy mohou obnovit.

Když řasy opět začnou plnit svou funkci, úroveň světla uvnitř korálů klesá, no a díky tomu pak útesy naopak produkci barevných pigmentů omezují. 

Barevné bělení je tedy příznak toho, že je korálový útes ve stresu, který ho pomalu zabíjí kvůli světlu. Zároveň ale tohle samé poškozující světlo vytváří barevné pigmenty, které jsou něco jako imunitní systém korálu.

Ne vždy jsou korály odsouzeny k smrti

Korály, které procházejí tímto procesem, zažívají epizody mírného a krátkého zahřátí oceánu nebo narušení životního prostředí. „Bělení vždy není pro korály trestem smrti. Pokud je stresová událost mírnější, korály mohou s řasami opět vytvořit symbiózu,“ řekla doktorka Cecilia D'Angelo, která přednáší molekulární biologii korálů na Southamptonské univerzitě.

Potvrzení svých závěrů z laboratorních testů experti provedli pomocí satelitních snímků. Došlo ke shodě s laboratorními výsledky – tedy barevné bělení se odehrává kvůli kratším a mírnějším epizodám zahřívání, ovšem v poslední době se úmrtnost korálů zvýšila, protože došlo k extrémnímu oteplení oceánů. V takovém případě pak ale k neonovému světélkování vůbec nedochází.

V březnu a v dubnu byla tato imunitní reakce zaznamenána na některých částech Velkého bariérového útesu. To je velmi pozitivní pozorování, Velký bariérový útes totiž může mít dobré vyhlídky ke zotavení.

Aby ale korálové útesy přežily 21. století, je třeba snížit emise v celosvětovém měřítku a trvale zlepšit kvalitu vody v měřítku regionálním. Psali jsme také: NASA chystá videohru, která pomůže zachránit ohrožené korálové útesy

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod