Deset miliard let stará vybuchlá supernova nám znovu ukáže svůj výbuch. Jak je to možné a kdy se to stane?

 Vesmír 
20. září 2021 06:02 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Výbuch supernovy je velká světelná show Depositphotos
Výbuch této prehistorické supernovy jsme na vlastní oči sledovali v roce 2016. Takže jak je možné, že v roce 2037 tento jev u stejné supernovy uvidíme znovu?

Opravdu vědci očekávají, že někdy kolem roku 2037 se na obloze znovu objeví slabý záblesk starověké, 10 miliard let staré exploze, a to poté, co se stejný zdroj světla již v roce 2016 třikrát ukázal Hubbleovu vesmírnému teleskopu a jeho fotoaparátu.

Jak je to možné?

Důvod této kosmické reprízy nemá nic společného se samotnou supernovou, jak tvrdí vědci ve svém výzkumu publikovaném v časopise Nature Astronomy. Má ale co do činění s gargantuovskou kupou galaxií, kterou musí světlo novy procházet po cestě k Zemi.

"Kdykoli projde nějaké světlo v blízkosti velmi hmotného objektu, jako je kupa galaxií, deformace časoprostoru, o které nám Einsteinova teorie obecné relativity říká, že je přítomna pro jakoukoli hmotnost, zpomalí pohyb světla kolem této hmoty,“ uvádí autor studie Steve Rodney z University of South Carolina v Columbii.

Tento jev se nazývá gravitační čočka. Efekt nastává, když se gravitačně hmotný objekt deformuje, nebo čočky světlo vzdálených hvězd a galaxií někdy zvětšují a někdy jej zkreslují. V případě supernovy Requiem velká kupa galaxií MACS J0138 způsobuje, že se světlo hvězdné exploze rozjasňuje, množí a rozděluje na několik různých obrazů, které se zdánlivě objevují v různých bodech na obloze v různých časech.

Astronomové proto mohli poprvé spatřit Requiem na Hubbleově snímku kupy galaxií MACS z roku 2016, kdy se supernova objevila současně na třech různých místech kolem okraje kupy galaxií. Tři různé obrázky se lišily jasem a barvou, což naznačuje, že ukazovaly tři různé fáze supernovy, jak postupem času tmavla a chladla.

Na následném snímku kupy pořízeném v roce 2019 všechny tři světelné body úplně zmizely, což potvrdilo, že se jednalo o zrcadlové obrazy stejného vzdáleného zdroje světla. Vědci se od té doby dozvěděli, že světlo pochází ze starověké supernovy, která se nachází asi 10 miliard světelných let od Země, což znamená, že dotyčná hvězda žila a zemřela během prvních 4 miliard let po Velkém třesku.

Bližší pohled na klastr MACS však odhalil, že magická show Supernovy Requiem ještě neskončila. Světlo putující přesným středem kupy galaxií je stále obíháno intenzivní gravitací kupy a na straně obrácené k Zemi se zatím neobjevilo.

Supernova se zjeví nejspíš ještě dvakrát

Samozřejmě to nebude samotná supernova, protože ta už tedy dávno vybuchla, ale její světlo. Vědci vypočítali, že světlo cestující středem kupy, kde je temná hmota nejhustší, by se mělo objevit na obloze nad Zemí v roce 2037, plus minus dva roky.  A co víc, tato supernova se může objevit také popáté, a to v roce 2042, ale to už světlo bude tak slabé, že ho astronomové možná vůbec neuvidí.

A proč je to tak zajímavé? Protože jde o mimořádně dlouhé zpoždění mezi prvním výskytem světla a jeho posledním zábleskem. Podle Rodneyho jde o nejdéle pozorované světlo ze supernovy.

Jakmile se tedy světlo ze supernovy Requiem znovu objeví na obloze, budou astronomové schopni změřit přesný časový rozdíl mezi všemi čtyřmi snímky supernovy, což jim umožní lépe porozumět gravitačně pokřivené dráze, kterou muselo projít světlo této umírající hvězdy. V konečném důsledku by to mohlo vědcům poskytnout více informací o povaze temné hmoty. Dále čtěte: Planeta Merkur je nyní v hledáčku amerických vědců i samotné NASA.

Zdroj: Nature.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve