Zemřel Brit, který navždy změnil svět. Stál za vynálezy, které dnes používá každý z nás

 Věda a Výzkum 
17. září 2021 19:33 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Sinclair se svým počítačem ZX81 Wikimedia Commons / Daniel Ryde
Ve čtvrtek podlehl po dlouhém boji s rakovinou v úctyhodném věku 81 let známý britský vynálezce Clive Sinclair. Tento technologiím oddaný muž stál u zrodu takových vynálezů, jako je například kalkulačka, kterou dodnes používá prakticky celý svět. Sinclair si připsal také velké zásluhy na rozšíření osobních počítačů.

Známý britský vynálezce Clive Sinclair, který se zasloužil o mnoho pokrokových vynálezů, ve čtvrtek ve věku 81 let zemřel. Sinclair byl například strůjcem kalkulačky, ale podílel se také na masovém rozšíření osobních počítačů po celém světě. Britský vynálezce a technologický průkopník, který posledních deset let zápasil s rakovinou, zemřel ve svém domově v Londýně.

Sinclair se kromě zmíněné kapesní přenosné kalkulačky zasadil také o počítač ZX80, který byl uveden na trh v roce 1980 s cenovkou 100 liber, čímž umožnil jeho využití široké veřejnosti. Jeho počítač tak umožnil masové využití nejen v Británii, ale i jinde ve světě.

Společnost britského průkopníka v oblasti technologií prodala jako vůbec první na světě více než jeden milion počítačů. Neméně úspěšný byl také nástupce ZX80, který dostal název ZX Spectrum. Jeho společnost také vyráběla nejmenší tranzistorové rádio na světě nebo digitální hodinky a také první televize s plochou obrazovkou.

Sinclairova elektromobilita

O něco méně je Sinclair známý například tím, že jako první postavil elektricky poháněný mobilní prostředek v podobě tříkolky Sinclair C5. Ta se však na trhu neujala, protože její cena byla ve své době velmi vysoká. Elektromobilita tehdy prostě ještě neměla mezi zákazníky své příznivce a asi nejvíce je odrazoval právě velice omezený dojezd, poměrně nízká rychlost a slabá schopnost stoupání do kopce.

Nepoužíval počítač

Sinclair sice posledních deset let bojoval se zákeřnou rakovinou, ale až téměř do konce svého života se věnoval tomu, co miloval - své práci. Sinclair byl velice inteligentní a vynalézavý člověk, který žil svými vynálezy. Trochu paradoxní na Sinclairovi je to, že přestože byl výrobcem počítačů a umožnil používat počítač milionům lidí na planetě, sám ho nepoužíval. Před několika lety Sinclair pro BBC uvedl, že počítač nepoužívá proto, že kdyby to dělal, okamžitě by ho napadla spousta věcí, které by na něm změnil. Dále čtěte: (Nevyřešené otázky objasnil nový výzkum. Vědci už vědí, proč vesmírem plují mrtvé galaxie).

Zdroj: The Guardian.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47