Najděte na tomto úchvatném snímku vozítko, které v polovině února přistálo na Marsu

 Vesmír 
09. března 2021 06:30 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na fotografii je i padák, tepelný štít a další komponenty z přistání ESA
V polovině února úspěšně na Marsu přistálo vozítko Perseverance, jehož nervy drásající přistání sledovaly u televizních obrazovek miliony lidí.

V následujících hodinách a dnech po přistání vozítko poslalo první fotografie Marsu, včetně těch z vlastního přistávacího manévru. Nejnovější fotky pocházejí z programu Trace Gas Orbiter (TGO), který je součástí programu ESA-Roscosmos ExoMars.

Najdete na fotce Perseverance?

Ze svého výhodného bodu, vysoko nad marťanskou oblohou, zachytil TGO Perseverance v kráteru Jezero a získal snímky, které ukazují rover a další prvky odpadnuvší z přistávacího modulu.

Od roku 2016 TGO obíhá kolem Marsu a shromažďuje důležité údaje o složení jeho atmosféry. Konkrétně TGO hledá stopy atmosférického metanu a dalších plynů, které by mohly být výsledkem geologické nebo biologické aktivity. Tato mise je součástí velkého úsilí o určení, zda život na Marsu existoval před miliardami let (a zda stále existuje).

Orbiter navíc provádí další důležité vědecké operace, jako je předávání dat z robotických misí na povrchu a získávání snímků Marsu a okolního vesmíru.

23. února TGO využilo své oběžné dráhy k pořizování snímků pomocí barevného a stereofonního zobrazovacího systému (CaSSIS), který zachytil rover Perseverance, stejně jako jeho padák, tepelný štít a další prvky ze sestupové fáze do kráteru Jezero.

Vozítko v oblasti kráteru Jezero stráví několik let

Na prvním obrázku jsou prvky vozítka rozeznatelné jako série tmavých a jasných pixelů, které jsou označeny na druhém zvětšeném obrázku.

Jak vidíte, sestupový modul a tepelný štít jsou tmavé skvrny rozmístěné kolem dvou menších kráterů, zatímco padák a zadní plášť jsou viditelně světlé skvrny v těsné vzájemné blízkosti. Samotný rover Perseverance, blízko středu dole, je relativně slabě viditelný u malého hřebene vedoucího z jednoho kráteru.

Tady Perseverance stráví další dva roky (které se pravděpodobně prodlouží) hledáním známek minulého mikrobiálního života.

Na základě jeho vlastností, mezi něž patří zachovaná delta řeky a sedimentární ložiska bohatá na jíl, je známo, že kráter Jezero před miliardami let hostil stojící vodní útvar. Z tohoto důvodu byl vybrán jako místo přistání mise, protože se věří, že je dobrým místem k nalezení důkazů o minulém životě.

Vozítko povede také ambiciózní a bezprecedentní operaci, při které shromáždí vzorky marťanských hornin a půdy a odloží je do mezipaměti. Ty budou na Zemi vráceny samostatnou misí ESA-NASA Mars Sample Return, která se bude skládat z přistávacího modulu, roveru (k získání vzorků) a malého odpalovacího zařízení (k jejich vypuštění na oběžnou dráhu). Jakmile tam budou, orbiter je vyzvedne a přiveze na Zemi k analýze.

Mezitím bude Trace Gas Orbiter nadále obíhat kolem Marsu a provádět vlastní vědecké operace se zaměřením na analýzu atmosféry Marsu a hledání plynů, které směřují k minulému (nebo současnému) životu.

Nedávno orbiter detekoval stopy plynného chlorovodíku opouštějícího atmosféru planety, což naznačuje, že tato sůl existuje na povrchu. Na Zemi byl tento proces pozorován u solí chloridu sodného, kde se slaná voda odpařuje z našich oceánů a je silným větrem tlačena do horních vrstev atmosféry. TGO také monitorovala vodní páru opouštějící marťanskou atmosféru a unikající do vesmíru. Společně tato zjištění poskytla nová vodítka o tom, kam unikla hojná povrchová voda, kterou Mars před miliardami let měl. Dále čtěte: Dechberoucí obrázek z Havaje ukazuje hned dva vzácné jevy noční oblohy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008