Dechberoucí obrázek z Havaje ukazuje hned dva vzácné jevy noční oblohy

 Vesmír 
02. března 2021 11:39 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tyto jevy ze země obvykle pouhým okem vidět nejsou International Gemini Observatory
Na bouřlivé havajské obloze v červenci roku 2017 laické oko vidí, jak se nad bíle osvětlenou částí noční oblohy setkávají pruhy červeného a modrého blesku.

Fotoaparáty na dalekohledu Gemini North v observatoři Gemini v Mauna Kea pořídily úžasnou fotografii této vícebarevné světelné show. Národní optická infračervená astronomická výzkumná laboratoř (NOIRLab) nyní tuto fotografii zveřejnila. Díky tomu nyní víme, co se vlastně na obloze odehrálo.

Rudý skřítek a modrý výtrysk

Tyto barevné bleskové jevy jsou v astronomii známé jako rudý skřítek a modrý výtrysk. Zachycení těchto jevů fotoaparátem je extrémně obtížné. Blesky trvají jen desetiny sekundy a je těžké je vidět ze země, protože jsou obvykle zakryty bouřkovými mraky.

Podle Petera Michauda, manažera NOIRLab, astronomové v observatoři používají kamery dalekohledu ke vzdálenému sledování špatného počasí, přičemž kamerový systém pořizuje fotografie oblohy každých 30 sekund.

Jaké jsou rozdíly mezi červenou, bílou a modrou

Běžný blesk bílé barvy se liší od skřítků a výtrysků několika klíčovými věcmi. Zatímco během bouřky se bílé blesky objevují pravidelně mezi mraky a zemí, skřítci a výtrysky se objevují na různých místech oblohy a pohybují se směrem k vesmíru.

Červení skřítci jsou ultrarychlé záblesky elektřiny, které procházejí horními oblastmi atmosféry, tedy mezi 37 a 80 km a pohybují se vesmírem. Někteří skřítci jsou ve tvaru medúzy, zatímco jiní, jako ten na snímku z observatoře Gemini, jsou svislé sloupy červeného světla, kterým se říká mrkev.

Stephen Hummel, specialista na temnou oblohu na observatoři McDonald, zachytil v červenci loňského července (na poslední fotografii) nádherný snímek medúzovitých skřítků z hřebene na Mount Locke v Texasu.

Modré výtrysky se naopak rodí o něco blíže k Zemi než červení skřítci. Tyto elektrické výboje ve tvaru kužele jsou také jasnější než skřítci a tryskají vzhůru z vrcholků mraků.

Vrcholy bouřkového mraku se mohou nacházet kdekoliv od jednoho do 22 km nad zemským povrchem a modré výtrysky se stále pohybují směrem k obloze, dokud nedosáhnou výšky zhruba 48 km a poté zmizí. Tyto výtrysky se pohybují rychlostí vyšší než 10 kilometrů za sekundu.

Když pravidelný blesk dopadne na zem, má tendenci uvolňovat pozitivní elektrickou energii, kterou je ovšem třeba vyrovnat stejnou a především opačně nabitou energií jinde na obloze. Skřítci a výtrysky jsou tedy elektrické výboje, které vyrovnávají tuto rovnici, a proto k těmto barevným bleskovým jevům dochází.

"Čím silnější je tedy bouře a čím více blesků produkuje, tím je pravděpodobnější, že vyprodukuje i modré a červené blesky,“ vysvětlil astronom Stephen Hummel. Dále čtěte: Takto vypadá nejvzdálenější známý objekt sluneční soustavy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47