Uctívané ostatky svatého Jakuba, jednoho z 12 apoštolů, patří ve skutečnosti někomu jinému

 Záhady a tajemství 
24. února 2021 18:42 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Apoštolské ostatky i předměty jsou velmi uctívány Depositphotos
Nová studie uvádí, že fragmenty kostí, o nichž se dlouho myslelo, že patří svatému Jakubovi, jednomu z 12 apoštolů, nejsou ve skutečnosti jeho.

Kostel Santi Apostoli v Římě uchovával fragmenty stehenní kosti již více než 1 500 let a věřil, že patří právě svatému Jakubovi, který je označován dodatkem Menší nebo Mladší. Podle nové studie zveřejněné v časopise Heritage Science však radiokarbonové datování odhalilo, že tomu tak není a že patří neznámé osobě.

Šokující zjištění přišlo s novým datováním

Je to proto, že svatý Jakub, považovaný některými učenci za bratra Ježíše Krista, žil v prvním století našeho letopočtu, zatímco fragmenty kostí byly novou studií datovány mezi roky 214 až 340.

Zjištění je o to víc šokující, že v římském katolicismu jsou uctívány náboženské památky, ostatky nebo předměty, kterých se světec dotkl.

Římané přesunuli ostatky křesťanských mučedníků, například svatého Jakuba, z hrobů do určených kostelů pro bohoslužby poté, co se křesťanství stalo oficiálním státním náboženstvím říše v roce 380 našeho letopočtu.

Vědci se ale tentokrát rozhodně nemýlili. Při radiokarbonovém datování vědci měřili poměr uhlíkových izotopů nebo různých verzí prvku ve vzorku. Protože některé izotopy uhlíku se rozpadají rychleji než jiné, množství zbývající ve vzorku odhalí, kdy byla kost naposledy v živém těle. Proces vytvořil shodná data jak pro kolagen i aminokyselinu  a určil stáří kosti mezi lety 214 a 340 našeho letopočtu.

Sporné jsou nyní i ostatky svatého Filipa

Vědci spolu s kostí svatého Jakuba získali rovněž některé ostatky, které jsou dosud považovány za ostatky svatého Filipa, dalšího z dvanácti Ježíšových apoštolů. Ty ale dosud nezkoumali a je možné, že případná nová studie vzbudí další otazníky nad tím, komu vlastně ostatky v římském kostele patří, když ne těmto světcům.

Vědci sice nevědí, odkud pochází stehenní kost a další pozůstatky nebo kdo je v šestém století transportoval do římského kostela. "Považujeme za velmi pravděpodobné, že kdokoliv přesunul tuto stehenní kost do kostela Santi Apostoli, věřil, že patří svatému Jakubovi. Museli ji vzít z křesťanského hrobu, takže patřila jednomu z prvních křesťanů, i když to nebyl apoštol," uvedl Kaare Lund Rasmussen, profesor archeometrie na univerzitě v jižním Dánsku. Dále čtěte: Socha tajemné ženy s vlasy podobnými postavě ze Star Wars byla nalezena v Mexiku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47