Koronavirus z Afriky je odolnější a nakažlivější než kdy dříve. V řadách expertů vzbuzuje obavy

 Věda a Výzkum 
21. ledna 2021 07:45 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nový koronavirus je mnohem nakažlivější Pixabay
Nově zjištěná mutace koronaviru, která pochází z Jihoafrické republiky, může představovat podle expertů značnou hrozbu. Tento zmutovaný koronavirus je totiž mnohem odolnější vůči protilátkám a také se vyznačuje až o padesát procent vyšší nakažlivosti. Vědci ale uklidňují, že nová mutace nezpůsobuje vážný průběh onemocnění.

Nové vědecké výzkumy naznačují, že nedávno objevená mutace koronaviru z Jihoafrické republiky je až o padesát procent nakažlivější a také lépe odolává protilátkám, které mají v těle lidé, kteří koronavirus prodělali v minulosti. Oproti tomu ale nová mutace koronaviru nezpůsobuje vážný průběh onemocnění. Vědci však varují, že i přesto může znamenat značnou hrozbu.

V Jihoafrické republice, která má více než 57 milionů obyvatel, už bylo zaznamenáno nejméně 1,3 milionu případů nákazy koronavirem s celkovým počtem 37 tisíc obětí. Dominanci však již získala nová mutace koronaviru, která byla poprvé odhalena koncem loňského roku.

Nižší úmrtnost

Podle lékařských záznamů však přes vysoký počet nakažených nenarůstá úmrtost, což naznačuje, že virus není takovou hrozbou jako původní virus, který se do světa rozšířil z čínského Wu-chanu. Podle expertů je však potřeba mít se na pozoru, protože druhá masivní vlna onemocnění koronavirem je způsobena jeho mnohem větší nakažlivostí.

Experti zatím nemají přestavu o tom, jakou míru ochrany budou před covidem-19 způsobeným novou mutací koronaviru představovat stávající vakcíny. Vědci jsou proto velice znepokojeni, protože se začínají stále častěji objevovat případy, kdy protilátky po prodělané nemoci nebo po aplikaci vakcíny lidi před novou mutací neochránily. 

Rychlé šíření

Tato nová mutace SARS-CoV-2 již byla prokázána v celé řadě zemí na většině kontinentů. Vědci se domnívají, že se tato nová mutace rozšířila do Evropy přes Velkou Británii, kde bylo kromě Jihoafrické republiky zaznamenáno největší množství případů. Výskyt však zaznamenala také Čína, Izrael a také sousední Německo. Je tedy jen otázkou času, kdy se nákaza rozšíří na rozsáhlých územích Evropy včetně České republiky.

Vědci zatím detailně nepopsali vlastnosti nové mutace, ale bylo zjištěno, že častěji útočí na mladší osoby, které se staršími kmeny neměly takové potíže jako starší nebo nemocné osoby. Dále čtěte: (Další druhy koronavirů mohou přeskočit na lidi. Jen v Číně už jich bylo objeveno několik).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod