Co přesně se stalo po velkém třesku? Vědci provedli ve výzkumné laboratoři nové měření jaderné reakce

 Vesmír 
28. listopadu 2020 09:22 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
O velkém třesku toho vědci stále vědí málo Pixabay
Ve výzkumné laboratoři hluboko pod jednou italskou horou provedli vědci nové měření jaderné reakce, která bezprostředně následovala po velkém třesku.

Vědci tvrdí, že obnovením podmínek pomocí sofistikovanějších materiálů a nástrojů, vytvořili nejpřesnější simulaci této jaderné reakce, která dává vodítko tomu, co se stalo později.

Jaderná reakce jako základ dnešního vesmíru

V práci publikované v Nature vědci svůj experiment vysvětlili: "Světelné prvky byly vyrobeny v prvních několika minutách vesmíru sekvencí jaderných reakcí známých jako nukleosyntéza velkého třesku (BBN). Bombardovali jsme vysoce čistý deuteriový plynový cíl intenzivním protonovým paprskem a detekovali y-paprsky z jaderné reakce. Naše experimentální výsledky urovnávají nejistý vstup jaderné fyziky do výpočtů BBN a podstatně zlepšují spolehlivost používání primordiální hojnosti k prozkoumání fyziky raného vesmíru.“

Co to v překladu znamená? Vědci použili deuterium, jednu z prvních sloučenin vytvořených po velkém třesku, a velmi specifický laser k měření toho, jak rychle se deuterium zase spojilo, aby se z něj stalo helium-3. Výbuchem oblaku deuteria paprskem protonů mohli vědci přímo sledovat, jak se proton spojuje s jádrem deuteria, aby vytvořil helium-3.

To znamená, že experiment vědců obsahoval velmi jednoduchý test. Jakmile změřili výsledné množství hélia, dostali se do fáze pochopení toho, co se stalo v dobách, kdy byl vesmír velmi mladý.

Tento pokus má ale ještě jeden velký význam. V tomto případě vede nová znalost rychlosti deuteria k absorpci protonů k lepšímu porozumění bezpočtu chemických procesů, které po velkém třesku následovaly.

"Naše experimentální výsledky upřesňují roli jaderné fyziky do výpočtů BBN a podstatně zlepšují naše znalosti při zkoumání fyziky raného vesmíru. Byl identifikován velký chybějící kousek, který má podobný tvar jako helium-3," uzavírají vědci.

Co je velký třesk?

Velký třesk je obecně přijímaná teorie popisující raný vývoj a tvar vesmíru. Důsledkem velkého třesku je, že vesmír ve svém mládí vypadal jinak. Samotný velký třesk je pak událost, po které se začal vesmír rozpínat.

Jedním z důsledků velkého třesku je, že tehdejší vesmír zjednodušeně vypadal jinak, měl jinou teplotu i hustotu, než jak ho známe dnes. Zajímavé je, že toto období historie vesmíru zůstává pro vědce stále poměrně nesrozumitelným. Jak se ale zdá, po novém výzkumu jsou zase o krok blíž k pochopení toho, co se vlastně stalo. Dále čtěte: Tato bakterie přežila mimo vesmírnou stanici celý rok.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod