Vědci vypátrali dlouho ztracenou tektonickou desku. Ukrývá se pod Pacifikem

 Země a Příroda 
27. října 2020 12:17 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Existence sporné tektonické desky byla potvrzena University of Houston
Vědci vypátrali dlouho ztracenou tektonickou desku, která mohla před 60 miliony let způsobit výskyt oblouku sopek v Tichém oceánu.

Deska s názvem Vzkříšení (Resurrection) byla mezi geofyziky dlouho kontroverzní, protože někteří věří, že nikdy neexistovala. Nová rekonstrukce však lokalizuje okraj desky do místa podél řady známých starověkých sopek, což naznačuje, že kdysi byla součástí vrchní vrstvy Země v dnešní severní Kanadě.

"Sopky se tvoří na hranicích desek a čím více desek máte, tím více sopek máte,“ uvedl Jonny Wu, geolog z University of Houston ve svém prohlášení. "Sopky také ovlivňují změnu klimatu. Takže když se snažíte modelovat Zemi a pochopit, jak se změnilo klima, opravdu chcete vědět, kolik aktivních sopek na Zemi bylo.“

Pomohl počítačový model

Wu a jeho kolega Spencer Fuston použili počítačový model zemské kůry k mapování  pohybu tektonických desek od rané geologické éry, která začala před 66 miliony let. Geofyzici již věděli, že v té době byly v Pacifiku dvě desky, deska Kula a deska Farallon.

Protože spousta magmatu je přítomna východně od bývalého umístění těchto desek na dnešní Aljašce a ve Washingtonu, někteří geofyzici tvrdili, že v této skládačce chybí jedna část - teoretická deska, kterou nazvali Vzkříšení. Toto magma by po sobě zanechalo sopečnou činnost na okraji desky.

Všechny desky jsou již ztraceny pod zemskou kůrou

Všechny tyto tektonické desky se už dávno ponořily pod zemskou kůru v procesu zvaném subdukce. Wu a Fuston použili počítačovou rekonstrukci k anulování této subdukce, což znamená, že prakticky zvedli desky zpět na povrch a modelovali jejich pohyb. Když to udělali, zjistili, že tektonická deska Vzkříšení skutečně zapadá do navrhovaného obrazu.

"Když jsme desky v počítačovém modelu zvedli zpět na zemský povrch a rekonstruovali jsme hranice této starodávné tektonické desky Vzkříšení, vše se dobře shoduje se starověkými vulkanickými pásy ve státě Washington a na Aljašce. A to znamená, že jsme prakticky našli dlouho hledané spojení mezi starověkým Tichým oceánem a severoamerickým geologický záznamem,“ řekl Wu. Dále čtěte: Překvapivé zjištění. Na pouštích, kde jsme si dosud mysleli, že nic neroste, prospívají miliony stromů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod