V Grónsku byla naměřena neuvěřitelně nízká teplota. Vědci to zjistili z třicet let starého záznamu

 Země a Příroda 
28. září 2020 17:48 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
V Grónsku byla naměřena nejnižší teplota na severní polokouli Pixabay
Vědci nyní zjistili, že na meterologické stanici v Grónsku byla v roce 1991 naměřena teplota téměř minus 70 stupňů Celsia. Světová meteorologická organizace (WMO) potvrdila že se jedná o dosud nejnižší naměřenou teplotu a Grónsko se tak nově stává nejchladnějším místem na severní polokouli. Dosavadní rekord drželo město Verchojansk na ruském Dálném východě

Grónsko se stalo nejchladnější oblastí severní polokoulé poté, co byla v jedné z Gronských meteorologických stanic naměřena teplota -69,6 stupně Celsia. Světová meteorologická organizace (WMO) potvrdila, že tato teplota je nejnižší naměřenou teplotou v historii měření na severní plokouli. 

Vědci tento rekordní teplotní záznam z 22. prosince 1991 objevili až nyní. Dosavadní známý rekord držely ruské lokality Verchojansk a Ojmjakon na Dálném východě, kde byla naměřena nejnižší teplota -67,8 stupně Celsia. Nejchladnějším místem na planetě je potom antarktická meteorologická stanice Vostok, kde bylo v roce 1983 naměřeno -89,2 stupně Celsia.

Letošní vysoké teploty

Ve stejném místě byla naopak letos naměřena rekordně vysoká teplota 38 stupňů Celsia a Světová meteorologická organizace nyní ověřuje, zda se skutečně jedná o nový rekord pro nejvyšší dosaženou teplotu v oblasti za polárním kruhem.

„V době klimatických změn se velká pozornost věnuje také historickým záznamům. Tento nově uznaný rekord je důležitou připomínkou ostrých kontrastů, které na této planetě existují. Díky práci klimatologů a meteorologických historiků jsme teď schopni analyzovat mnoho z těchto starších záznamů, což nám umožňuje lépe porozumět současným i minulým extrémním událostem z globálního hlediska,“ uvedl generální tajemník WMO profesor Petteri Taalas. 

Anomálie z minulosti

Velká část pozorování extrémního počasí se odehrává v posledních letech. Klimatologové ale stále častěji nacházejí i záznamy v datech z dřívějších dob. Nedávno tak vědci například vyhodnocovali údaje z téměř 30 let starých záznamů automatického zařízení, které na Anarktidě sbíralo teplotní údaje a nachází se ve výšce 3105 metrů. Meteorologická stanice byla po dvou letech v terénu odeslána do laboratoře, kde byla její data analyzována. Dále čtěte: (Gigantický blesk měřil stovky kilometrů. Vědci zveřejnili zajímavá data).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?