Jak dlouhý je doopravdy galaktický rok

 Vesmír 
30. září 2020 10:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Galaktický rok je jiný než náš pozemský Pixabay
Na Zemi měříme čas podle oběhu Země vůči Slunci. Ale jak dlouho vlastně trvá, než Slunce oběhne střed naší Galaxie?

Podle Keitha Hawkinse, profesora astronomie na texaské univerzitě v Austinu, trvá Slunci oběhnout Mléčnou dráhu 220 až 230 milionů let. Jinými slovy, pokud bychom měli měřit čas pomocí těchto galaktických „hodin, Země by byla asi 16 let stará, Slunci by bylo 20 let a vesmír by vznikl asi před 60 lety.

Slunce obíhá černou díru

Cesta Sluneční soustavy kolem galaxie připomíná oběžnou dráhu Země kolem Slunce. Ale spíše než aby Slunce obíhalo kolem hvězdy, krouží kolem superhmotné černé díry, která leží ve středu Mléčné dráhy, řekl Hawkins. Vyvíjí obrovské množství gravitace na objekty poblíž středu galaxie, ale je to gravitace vyvíjená kolektivně materiálem v samotné Mléčné dráze, který udržuje Slunce na jeho oběžné dráze.

Slunce se pohybuje dostatečně rychle, asi rychlostí 230 kilometrů za sekundu, tedy přibližně 500 000 kilometrů za hodinu, aby se stále otáčelo kolem středu galaxie.

Naše místo v galaxii

Ve srovnání s rokem na Zemi představuje galaktický rok čas ve velkém měřítku, ale nejde o konzistentní měření napříč galaxií. To, co my pozemšťané nazýváme galaktickým rokem, je specifické pro umístění Země ve spirále Mléčné dráhy. "Řekli bychom, že galaktický rok je 220, 230 milionů let. Pro jiné hvězdy v galaxii je jejich galaktický rok jinak dlouhý," řekl Hawkins.

Galaxie má průměr asi 100 000 světelných let a Země se nachází asi 28 000 světelných let od jejího středu. "Pokud si představíte galaxii jako město, Země je někde poblíž předměstí,“ vysvětlil Hawkins. "Pro hvězdy, které obíhají blízko černé díry, nebo-li středu tohoto města, je galaktický rok relativně krátký. Pro ty, které jsou na předměstí, kde leží naše Sluneční soustava, jsou galaktické roky o něco delší,“ řekl.

Podobná pravidla řídí variabilitu v délce roku mezi planetami. Například Merkur, nejvnitřnější planeta v naší Sluneční soustavě, vytváří úplnou oběžnou dráhu kolem Slunce za přibližně 88 pozemských dní. Uran, sedmá planeta od Slunce, obíhá kolem Slunce každých 84 pozemských let. A vzdálená trpasličí planeta Pluto potřebuje dokonce 248 pozemských let, než dokončí jeden orbitální cyklus.

Zatímco fyzika planetárních oběžných drah je podobná mechanismům, které utvářejí oběžnou dráhu naší Sluneční soustavy kolem Mléčné dráhy, stojí za to se ptát, jak astronomové zjistili rozpětí galaktického roku. Hawkins říká, že je to vlastně docela základní věda, která se zformovala už v raných dobách moderní astronomie.

"Jde hlavně o sledování pohybu hvězd po galaxii,“ řekl. "Můžete sledovat hvězdy pohybující se po galaxii a čas odvodit z rychlosti a směru ostatních hvězd.“ Dále čtěte: Dvě galaxie, které se chystají spojit, komunikují přes rádiový signál.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47