Japonský ztroskotaný tanker způsobil zkázu u oblíbeného ostrova Mauricius. Byl vyhlášen stav ekologické nouze

 Věda a Výzkum 
12. srpna 2020 11:00 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Japonský ropný tanker způsobil ekologickou katastrofu  Ilustrační fotografie Pixabay
Z japonského ropného tankeru MV Wakashio, který v červenci uvízl na korálovém útesu poblíž turisticky vyhledávaného ostrova Mauricius, uniklo obrovské množství nafty. Místní úřady již vyhlásily stav ekologické nouze a požádaly Francii o pomoc. Dopad na místní ekologickou situaci může být katastrofální.

Z ropného tankeru MV Wakashio, převážejícího asi tři a půl tisíce tun ropy, uniklo už více než tisíc tun paliva do moře. Japonská loď uvízla v červenci na jednom z korálových útesů, které jsou kolem známé turistické destinace - ostrova Mauricius.

O smutné události informovala společnost Mitsui O.S.K Lines, která ropné plavidlo provozouje. Situaci na místě řeší úřady a dobrovolníci, ale nedaří se jim postupující ropnou skvrnu zastavit. Ekologická katastrofa pro turistickou destinaci může být přitom naprosto zničující.

Pomoc přijde z Francie

Posádka ztroskotaného tankeru, který uvízl nedaleko chráněné oblasti Pointe d'Esny, již byla evakuována 25. července. Z lodi poté začalo unikat velké množství paliva. Tamní premiér Pravind Jugnauth již požádal o pomoc Francii, která ji přislíbila. Na likvidaci skvrny a vyproštění tak obrovského plavidla totiž Mauricius nemá finance.

Tato destinace je známá svým naprosto křištálovým mořem a krásnými plážemi, které s oblibou vyhledávají turisté. Tamní vody jsou také domovem mnoha druhů zvířat včetně tuňáků, které Mauricius vyváží do celého světa.

Vážné ohrožení živočichů i života na ostrově

Aktivisté z Greenpeace Africa, kteří se v oblasti pohybují, už vydali varování, že v ohrožení se nacházejí tisíce původních druhů zvířat, které mohou kvůli ropné skvrně zahynout. Na likvidaci ropy spolupracují místní úřady s dobrovolníky a snaží se ropnou havárii odstranit pomocí vrtulníků, které odebírají plovoucí ropu z hladiny. 

Jedná se o velice vážný stav, který může ohrozit celou destinaci, jejíž hlavními přijmy je turistický ruch. V minulosti se už staly tak rozsáhlé ropné havárie, které dokázaly zničit na dlouhá léta celé mořské ekosystémy. Dále čtěte: (Největší vodopád na zemi je ukrytý hluboko pod vlnami oceánu. Nachází se poblíž Faerských ostrovů).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47