Predátoři v hlubinách jsou téměř neviditelní. Pohlcují totiž světlo

 Země a Příroda 
10. srpna 2020 07:51 / Radek Chlup
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ultračerné ryby jsou v těch největších hloubkách neviditelné  Karen Osborn/Smithsonian
V temných hlubinách pod hladinou byste se světla nedohledali. Jediný foton světla zde může prozradit úkryt jakékoliv dravce i kořisti. Vědci identifikovali 16 druhů ultračerných ryb, které číhají na tmavém dně. Přitom jsou téměř neviditelné.

Mají tak černou kůži, že absorbují 99,95 % fotonů a ve tmavém prostředí, stovky až pět kilometrů a více pod hladinou, tak splývají s oceánským pozadím. Můžete si to představit jako takový neviditelný plášť, který umožňuje to, že i za drsného světla na hladině z těchto ryb vidíte jen siluety.

Ryba, která nešla vyfotit

Schopnost ryb, které žijí v těch největších hloubkách a jsou uzpůsobeny k životu beze světla, zaujala zooložku Karen Osbornovou z Národního muzea přírodní historie Smithsonovského institutu ve Washingtonu, která jednu takovou rybu nemohla ani vyfotografovat. „Nezáleželo na tom, jak jste nastavili kameru nebo osvětlení, prostě nasála všechno světlo,“ popsala svůj zážitek.

Její tým pak shromáždil 18 druhů ultračerných ryb, které byly chyceny sítěmi v Mexickém zálivu a v kalifornském zálivu Monterey Bay.

Mají ultračerný povrch, který odráží méně než 0,6 % dostupného světla. 16 druhů z těchto v laboratoři analyzovaných ryb odráží méně než 0,5 % světla. Patří tak mezi nejčernější živočichy vůbec. Jsou srovnatelné s ultračernými motýly (odraz světla 0,06 až 0,5 %) a překonávají ptačí čeleď rajkovitých (odraz světla 0,05 procent až 0,31 %). Dokonce lze jejich kůži srovnat s vantablackem. Nejčernější látka na světě z uhlíkových nanotrubic pohlcuje až 99,965 % světla.

Světlo prostě zmizí

Buňky založené na melaninu jsou v této neskutečné kůži ryb zabaleny dohromady v těsné blízkosti skoro bez rozestupů. „Světlo se neodrazí, světlo neprochází, prostě zamíří do té vrstvy a je pryč,“ vysvětlila Osbornová.

V případě jednoho z těchto druhů byla ultračerná kůže zjištěna i v oblasti střev. Nejspíše slouží k zakrytí bioluminiscence (emise světla z některých organismů), aby temný dravec při trávení neprozradil svou polohu. Hlubinní predátoři ale bioluminiscenci používají i jako návnadu. Idiacanthus antrostomas, černý drak, vyzařuje emise světla ve formě teček, které připomínají drobné živočichy. Kořist nevidí obrys predátora, takže se pokusí přiblížit k potencionální potravě.

Bioluminiscence je v těchto hloubkách jediným zdrojem světla, přitom pochází ze samotných ryb.

Jednoduchá unikátnost

Kůže ryb, jimž dominuje černý drak, v přírodě platí za unikátní. Ostatní ultračerná zvířata, která se pohybují mimo vodní prostředí, mají podobné pigmenty, které zachytávají světlo. Spoléhají se ale také na další struktury. U 16 vzdáleně příbuzných druhů ultračerných ryb vědci zjistili systém, který je založen pouze na tom, že neabsorbované světlo je řízeno pigmenty bez potřeby jiných struktur. Je to jednoduché a velice účinné.

Hlubinné ryby s ultračernou kůží jsou sofistikované. Inspirovat se můžeme například v maskovacích technologiích pro noční operace, které jsou armádou stále více vyhledávané. Psali jsme také: Život si najde cestu i na extrémní místa na naší planetě

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47