Mumifikaci, ztracené umění balzamování mrtvých, dnes již nikdo neumí

 Záhady a tajemství 
07. srpna 2020 06:15 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Egypťané nebyli jediní, kdo prováděl mumifikaci Depositphotos
Mumifikace aneb proces zachování mrtvých byl kdysi rozšířenou praxí mnoha starověkých společností. V mnoha lidech mumie a mumifikace vyvolávají pocit strašidelnosti. Mumifikace však byla ve starověkém světě široce rozšířená a ctěná tradice, která byla naplněna hlubokým náboženským významem a často prováděna zkušenými odborníky. Byla praktikována jako způsob uctívání mrtvých nebo vyjádření důležité náboženské víry, zejména víry v posmrtný život.

Bylo známo, že různé kultury mumifikují své mrtvé. Nejznámější jsou starověcí Egypťané, ale také Čumové, starověcí lidé na Kanárských ostrovech, Guanches a mnoho předkolumbijských společností v Jižní Americe, včetně Inků.

Jak se dělá mumie?

Mumifikace je proces zachování těla po smrti úmyslným sušením nebo balzamováním těla. To obvykle zahrnovalo odstraňování vlhkosti z mrtvého těla a použití chemikálií nebo přírodních konzervačních látek, jako je pryskyřice, k vysušení těla a orgánů.

První civilizace praktikující mumifikaci

Nejstarší mumie byly objeveny v kamaronském údolí v Chile. Mumie byly nalezeny v roce 1917 německým archeologem Maxem Uhlem na pláži Chinchorro nedaleko města Arica.

Chinchorrská praxe mumifikace začala asi před 7 000 lety, asi dvě tisíciletí před první známou egyptskou mumií, jak uvedla CNN. Ačkoli se praxe postupem času stala sofistikovanější, základní proces zůstal stejný. Jednalo se o odstranění měkkých tkání, orgánů a mozku. Duté tělo bylo poté vysušeno a naplněno rákosím nebo sušenými rostlinami. Na tváře zemřelých byly umístěny jílové masky a často byly připevněny paruky. Hotová mumie byla poté vymalována.

Během raných fází společnosti Chinchorro (asi před 7 050 - 4 500 lety) byly mumie natřeny černým manganem. Od 2500 před n.l. tuto praxi postupně nahradil rudý okr. Mumifikace se týkala nejen elity, ale všech segmentů společnosti Chinchorro, včetně kojenců, dětí, dospělých a dokonce i plodů.

Egyptská mumifikace

Ve starověkém Egyptě však mumifikace dosáhla svého největšího rozpracování. První egyptské mumie se objevují v archeologickém záznamu přibližně 3 500 let před n.l. V době Starého království byla mumifikace v egyptské společnosti dobře zakořeněna. Během následujících období dosáhla skutečné sofistikovanosti. Na rozdíl od společnosti Chinchorro byla mumifikace ve starověkém Egyptě obvykle vyhrazena pro elitu společnosti, tedy pro královské rodiny, šlechtické rodiny, vládní úředníky a bohaté. Obyčejní lidé byli zřídka mumifikováni, protože mumifikace byla nákladná.

Mumifikace ve starověkém Egyptě byla hluboce spojena s náboženskou vírou. Egypťané byli posedlí posmrtným životem a věřili, že po životě tady na Zemi existuje další život. Aby duchovní část zesnulého tuto cestu podnikla, muselo tělo zůstat nedotčeno. Proto Egypťané přikládali takovou důležitost mumifikaci a postup byl prováděn s velkou pečlivostí.

Nejkomplikovanější metoda mumifikace spočívala nejprve v odstranění mozku a mnoha vnitřních orgánů, zejména obsahu břicha. Mozek byl typicky odstraněn pomocí zakřiveného kovového nářadí, které bylo vloženo nosními dírkami, zatímco ostatní orgány byly odstraněny rukou poté, co byl proveden řez podél žaludku. Prázdná dutina byla naplněna řadou aromatických koření, jako je myrha a kasie, než bylo tělo zase sešito. Srdce bylo vždy ponecháno uvnitř.

Zemřelý byl potom na 70 dní zasypán do soli, aby se odstranila veškerá vlhkost. Po uplynutí 70 dnů bylo tělo omyto a zabaleno do plátna. Byla použita lepkavá pryskyřice, aby se zajistilo, že obvazy přilnou k tělu.

Egyptské mumifikace postupně začaly mizet ve čtvrtém století, kdy Řím ovládl Egypt. Následně s příchodem křesťanství proces mumifikace skončil úplně.

Dnes, s výjimkou velmi vzácných případů, je mumifikace ztraceným uměním. Většina společností to považuje za bizarní nebo archaické. Dále čtěte: Nová genetická studie odhalila zajímavé skutečnosti o dvou vzdálených kulturách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve