Hubbleův teleskop zachytil ohromující nadýchanou galaxii s podivně prázdným středem

 Vesmír 
13. července 2020 15:39 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tato galaxie přílišným životem neoplývá ESA/NASA/Hubble
Nejvýkonnější kosmický dalekohled NASA, Hubbleův teleskop, zachytil na snímku, který agentura vydala před několika dny, jedinečnou malebnou galaxii.

Galaxie zvaná NGC 2775 se nachází ve vzdálenosti 67 milionů světelných let a nezdá se, že by nějak zásadně vytvářela hvězdy. Astronomové říkají, že tomu tak je kvůli relativně prázdném a jasném středu samotné galaxie.

Vyčerpaná galaxie

Když byla galaxie mladší, její střední oblast pravděpodobně doslova přetékala aktivitou, když se plyn kondenzoval do novorozených hvězd. Nyní se však zdá, že veškerý plyn byl už spotřebován.

Paže, které se točí kolem středu galaxie, jsou „vločkovité“ a chmurně vypadající, to vše v důsledku tmavých linií prachu a oblaků plynu. Miliony mladých hvězd září zářivě modrou barvou.

Jen pro srovnání, jiné spirálové galaxie, včetně Mléčné dráhy, mají výraznější paže, ve kterých se nacházejí hvězdy a plyn.

NASA potřebuje nutně nový teleskop

NASA vypustila Hubbleův teleskop na orbitu Země v dubnu 1990. Od té doby dalekohled objevil nové planety, odhalil podivné galaxie a poskytl nové vhledy do podstaty černých děr. Zjistilo se také, že vesmír se rozšiřuje rychleji, než si vědci představovali.

Připravované vesmírné dalekohledy by mohly ale poskytovat mnohem kvalitnější záběry, jenomže prakticky všechny projekty mají zpozdění. Technologicky nejvyspělejší bude tzv. Webbův teleskop, práce na něm se ale stále prodlužují a zatím nejnovější datum, kdy by měl být vypuštěn, je stanoveno na konec března příštího roku.

Pak je tu ještě projekt teleskopu Nancy Grace Roman Space Telescope, který dokáže udělat 100násobně lepší snímky. Po spuštění někdy kolem roku 2025 se očekává, že vyfotí tisíce nových exoplanet a prozkoumá povahu temné energie, tajemné síly, která tvoří 68 procent vesmíru a řídí jeho expanzi.

Během své pětileté životnosti také změří světlo z miliardy galaxií a prozkoumá vnitřní Mléčnou dráhu s nadějí, že najde asi 2 600 nových planet a vyfotografuje je. Pomůže to také vědcům vyzkoušet obecnou teorii relativity Alberta Einsteina. Dále čtěte: Kráter Korolev je jeden z nejkrásnějších na Marsu. Nové záběry berou dech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod