Dříve se hojně jedla zvířata, která bychom dnes na talíři rozhodně mít nechtěli

 Objevy 
14. července 2020 10:46 / Mirka Malá
  4
📷
4 fotografie v galerii
Lidé jedli i zmije a velké ještěry Depositphotos
Archeologové objevili důkazy o tom, že lidé, kteří žili před 15 000 lety na území dnešního Izraele, hojně jedli hady a ještěry.

Předchozí vykopávky v Levantu, geografické oblasti, která historicky zahrnovala Izrael, Palestinu, Libanon a části Sýrie a Jordánska, objevily tisíce kostí patřících ještěrům a hadům. Zvířecí kosti se obvykle vyskytují tam, kde kdysi žili naši předkové. Nebylo však známo, zda ještěři a hadi byli součástí lidské stravy, nebo zda byli potravou dalších predátorů.

Ještěři a hadi byli jedeni ve velkém

Experimenty na kostech skupiny moderních šupinatých, která zahrnuje ještěry a hady, vyvinuli vědci vizuální reference pro různé typy povrchových poškození, jako je eroze, pálení nebo trávení dravými ptáky. Když vědci porovnali tyto vzorce s poškozením kostí z vykopávek z El-Wad Terrace, jeskynního místa poblíž izraelské hory Carmel, které bylo obýváno lidmi před 11 500 až 15 000 lety, určili, že zvířata skutečně snědli lidé.

Lidská společenství v Levantu z té doby jsou známá jako Natúfieni. Byli to především lovci a jsou považováni za první nenomádskou společnost.

V osadě El-Wad Terrace bylo místo nálezu hustě zamořeno živočišnými zbytky, z nichž velké procento patřilo ještěrům a hadům. Množství kostí bylo doslova ohromující. "Pracoval jsem na různých zooarcheologických studiích a dosud jsem se s tak velkými čísly nesetkal,“ řekl Ma'ayan Lev z univerzity v Haifě.

Lidé jedli i zmije a velké ještěry

Během vykopávek bylo shromážděno téměř 3 000 kostí, většinou obratlů. Mezi nejčastěji konzumované druhy patřil ještěr Pseudopus apodus, který dorůstal délky až 135 centimetrů, následovaný dvoumetrovými užovkami Dolichophis jugularis a dalšími druhy hadů, a to včetně metrových zmijí Daboia palaestinae.

Tento objev poskytuje cenná vodítka o stravovacích návycích v Levantské natufské kultuře, která se později přizpůsobila a stala se spíše kulturou zemědělskou.

Až do tohoto překvapivého nálezu se obecně pracovalo s myšlenkou, že Natúfieni byli sice lovci, ale lovící primárně gazely, pratury či jeleny. Teď je jasné, že se hojně živili i tvory, které bychom na talíři asi mít nechtěli.

Později se v důsledku změny klimatu Natúfieni začali věnovat zemědělství a některé historické zdroje uvádějí, že této kultuře je připisována domestikace psů. Dále čtěte: Archeologové našli důkazy o užívání marihuany přímo v izraelské svatyni.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008