Nacistický deník odhaluje existenci a umístění tajného pokladu z druhé světové války

 Záhady a tajemství 
07. června 2020 10:03 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odborníci zjistili, že deník byl skutečně psán v době druhé světové války Archives.gov
Deník, který byl v držení tajné společnosti po celá desetiletí po skončení druhé světové války, může obsahovat mapu popisující umístění více než 30 tun zlata, které nacisté skryli.

Deník napsal před 75 lety důstojník SS Waffen Schutzstaffel pod pseudonymem Michaelis. A nastínil v něm plány nacistického velitele Heinricha Himmlera skrýt ukradené evropské bohatství, artefakty a neocenitelná umělecká díla.

Deník obsahuje hned několik míst s poklady

Deník obsahuje 11 míst, kde nacisté skrývali uloupené zlato, šperky, obrazy a náboženské předměty. Jedním z míst, které deník zmiňuje, je opuštěná studna, která se nachází asi 60 metrů pod zemí, pod zámkem Hochberg z 16. století ve vesnici Roztoka v jihozápadním Polsku. Má se za to, že zlato na dně studny pocházelo z Reichsbank v polském městě Breslau (nyní Wrocław) a odhaduje se, že má hodnotu dnešních mnoha miliard eur.

Po celá desetiletí po válce byl deník v tajnosti skrytý ve městě Quedlinburg v Německu. Tam operuje zednářské lóže, která existuje jako tajná společnost více než 1 000 let a jejími členy byly v dobách druhé světové války elitní nacističtí důstojníci. Sám autor deníku byl pravděpodobně rovněž členem lóže a za války řídil nacistickou logistiku v jihozápadním Polsku. Členové lóže se v pozdějších letech rekrutovali z potomků nacistických důstojníků, jak uvedl polský server TFN.

V roce 2019 však lóže věnovala deník polské nadaci s názvem Slezský most. Nadace v březnu loňského roku oznámila, že obdržela deník jako omluvu za druhou světovou válku.

Součástí deníku byla i mapa, která údajně určuje umístění studny v areálu paláce Hochberg, kde byl skrytý nacistický poklad, řekl TFN Roman Furmaniak, zástupce Slezského mostu. Další dokumenty naznačují, že poté, co nacisté skryli své ukradené bohatství, zavraždili svědky, vhodili těla do studny a poté vše vyhodili do vzduchu, čímž uzavřeli přístup k pokladu, řekl Furmaniak TFN.

Je deník pravý?

Odborníci zjistili, že deník byl skutečně psán v době druhé světové války, ale jeho autentičnost musí být potvrzena polským ministerstvem kultury a národního dědictví, uvedla zástupkyně ministerstva Magdalena Tomaszewska pro TFN.

Palác však stojí v Dolním Slezsku, v polském regionu, který si získal pověst regionu, ve kterém nacisté před koncem války schovali věci ukradené bohatým Židům, jakož i umění uloupené z muzeí a galerií. Dolní Slezsko bylo protkáno jeskyněmi, doly a tunely, stejně jako hrady a paláci s jeskynními sklepeními, které podle ministerstva nabízely nacistům spoustu úkrytů i pro opravdu velká umělecká díla.

Některé úkryty ale byly vyloupeny rudou armádou, která táhla Polskem na Berlín. Dosud stále chybí asi 63 000 uměleckých děl a kulturních artefaktů, které nacisté ukradli polským Židům.

Pokud jde o údajnou zlatou hromadu pod Hochbergovým palácem, majitelé plánují rekonstrukci a obnovu budovy, která je v současné době v havarijním stavu. Nadcházející práce budou zahrnovat i hledání zasypané studny s údajným pokladem. Dále čtěte: I po 83 letech existuje mnoho otázek o katastrofě vzducholodi Hindenburg.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008