Skrytá zvěrstva nacistů v koncentračním táboře na britském ostrově konečně vyšla najevo

 Objevy 
02. dubna 2020 09:10 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Co se v koncentračním táboře dělo, dlouho nikdo nevěděl Trustees of the Royal Air Force Museum
Nacistický koncentrační tábor na jednom z britských Normanských ostrovů byl místem hrozných zvěrstev, které byly po skončení druhé světové války bagatelizovány. Nové vyšetřování nyní odhaluje podrobnosti, které byly před veřejností skryty po celá desetiletí.

Během druhé světové války vznikl na ostrově Alderney, části souostroví Normanských ostrovů, jediný nacistický koncentrační tábor na britském zemi. Tam vězni museli snášet brutální zacházení, včetně tvrdé práce, bití a hladovění. Ale plný rozsah toho, co se tam dělo, nebyl všeobecně znám ani po skončení války.

Nedávno archeologové shromáždili příběh koncentračního tábora na ostrově Alderney  pomocí zkoumání odtajněných satelitních snímků a prozkoumáním zničených budov na ostrově. Vytvořili první mapu tábora, který postavili nacisté v roce 1942 a používali jej nejprve jako nucený pracovní tábor pro politické vězně a poté jako koncentrační tábor.

Přeplněný tábor

Podle studie zveřejněné v časopise Antiquity byl tábor Sylt původně postaven pro 100 až 200 vězňů, z nichž asi 20 % zemřelo na špatné zacházení během prvního roku. V roce 1943 bylo do tábora přemístěno přibližně 1 000 dalších lidí, tedy mnohem víc, než jaká byla kapacita tábora.

V té době byl dozor nad vězni předán nacistické polovojenské skupině nazvané "Totenkopfverband“. Vězni, kteří to celé přežili, mluví o tom, že v táboře absolvovali 12 hodin těžkých stavebních prací denně, dostávali malé množství jídla a strážní se k nim chovali velmi brutálně.

S oslabením německého vlivu na Evropu však nacisté začali systematicky ničit své vlastní záznamy týkající se tohoto tábora a dalších koncentračních táborů, aby skryli důkazy svých zločinů. Sylt byl uzavřen v roce 1944 a po skončení války provedly britské úřady na Alderney a na pevnině pohovory s přeživšími, svědky i německými důstojníky. Jejich oficiální zpráva byla zveřejněna až v roce 1981 a změkčila ty nejhorší detaily, aby potlačila zvěsti o "táboře smrti“ v britských médiích.

Výzkum vědců potvrdil, že ubytovny vězňů byly špatně postaveny a nebyly schopny vězně uchránit před chladem a větrem. Budovy také poskytovaly pouze asi 1,5 metru obytného prostoru na osobu, což mělo za následek těžké přeplnění. Tato zjištění potvrzují svědectví o ohniscích vší a tyfu, nemoci se rychle rozšířily mezi lidmi, kteří žili v  nehygienických podmínkách.

Pro srovnání, podle výzkumu žili nacističtí strážci pohodlně v budovách postavených z vyztuženého betonu a obklopených kamennými zdmi.

Manipulace s fakty

Podle nacistických záznamů zemřelo v Syltu na oběhová selhání nebo srdeční selhání pouze 103 lidí. Nedávný objev masových hrobů na ostrově však naznačuje, že v Syltu zahynulo nejméně 700 lidí, nejspíš více.

Historické, forenzní a archeologické výzkumy konečně nabídly možnost odhalit nové důkazy o tom, jaká muka museli lidé na Alderney podstoupit, uvedli vědci, kteří ve svém výzkumu hodlají pokračovat. Dále čtěte: Pivní láhve z 19. století byly nalezeny pod schodištěm bývalého hostince.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47