Vědci na stopě. Nová studie odhaluje, jak vzniklo onemocnění COVID-19

 Věda a Výzkum 
01. dubna 2020 15:46 / Erik Toman
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vědci pracují se dvěma pravděpodobnými scénáři Depositphotos
Vědci se dosud domnívali, že poprvé se virus objevil v čínském Wu-chanu přenesením ze zvířete na člověka v jedné z tamních tržnic. Nová studie ovšem nabízí odlišné vysvětlení. Virus už je mezi námi desítky let a v současné době nás napadá jeho nová mutace.

Mezinárodní tým vědců analyzoval genetický materiál viru a přišel na důkaz, že virus mohl být na lidi přenášen celé dekády, než jeho proteiny, které virům umožňují proniknout buněčnou stěnou, zmutovaly tak, že dokázaly vniknout do lidských buněk. Teprve pak mohl dříve neškodný virus, odborně SARS-CoV-2, způsobit pandemii. V současné době vědci pracují se dvěma pravděpodobnými scénáři o původu viru.

V prvním scénáři se virus vyvinul do svého současného patogenního stavu přirozenou selekcí ve zvířecím hostiteli a poté přeskočil na člověka. Takto se objevila předchozí ohniska koronavirů, kdy se lidé nakazili pravděpodobně od cibetek (onemocnění SARS) a velbloudů (MERS). Vědci jako nejpravděpodobnější rezervoár SARS-CoV-2 označili netopýry, protože genom těchto koronavirů je mu nejpodobnější. Nicméně neexistují žádné zdokumentované případy přímého přenosu z netopýrů na člověka, což naznačuje, že mezi netopýry a lidmi byl pravděpodobně další mezihostitel. V tomto scénáři by se charakteristické rysy SARS-CoV-2, vyvinuly do svého současného stavu před překonáním mezidruhové bariéry, tj. před vstupem do člověka. V tomto případě by se současná epidemie projevila velmi rychle, jakmile by se virus dostal k lidem, protože by již měl hotový "klíč" k lidským buňkám, díky kterému je patogenní a může se rychle mezi lidmi šířit.

V dalším uvažovaném scénáři nepatogenní verze viru nejprve přeskočila ze zvířecího hostitele na člověka a teprve poté zmutovala a stala se nebezpečnou pro člověka. Například některé koronaviry z luskounů a jiných savců z Asie a Afriky, mají strukturu RBD velmi podobnou struktuře SARS-CoV-2. Koronavirus by tak z luskounů mohl být pravděpodobně přenesen na člověka, buď přímo, nebo prostřednictvím mezihostitele, jako jsou cibetky nebo fretky. Poté by se další specifické struktury pro SARS-CoV-2, vyvinuly přímo v lidech, pravděpodobně během nedetekovaného oběhu v lidské populaci těsně před začátkem epidemie. Vědci rovněž zjistili, že štěpení SARS-CoV-2 se zdá být podobné štěpení kmenů ptačí chřipky, u kterých bylo prokázáno, že se snadno přenášejí mezi lidmi. COVID-19 se tak mohl do současné podoby vyvinout v lidských buňkách a následně se začít rychle šířit a zahájit tak současnou pandemii.

Podle vědců je obtížné, ne-li nemožné zjistit, který ze dvou scénářů je pravděpodobnější. Upozorňují však, že pokud by SARS-CoV-2 vstoupil do člověka v jeho současné patogenní formě ze zvířecího zdroje, zvyšuje se pravděpodobnost budoucích ohnisek, protože kmen viru způsobující nemoc by stále mohl cirkulovat v populaci zvířat a mohl by znovu přeskočit na lidi. Koronavirus lze zastavit velmi rychle. Cesta je ale drastická.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47