Koronavirus není hrozbou jen pro lidstvo, ale také pro velké opice. Může mít katastrofické následky

 Země a Příroda 
01. dubna 2020 08:59 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Koronavirus ohrožuje i zdraví lidoopů Depositphotos
Koronavirus není hrozbou jen pro lidstvo, ale také pro velké opice. Pro toto tvrzení mají vědci jeden velký důvod. S některými druhy opic totiž lidé sdílejí velkou část DNA.

Velcí lidoopi jsou naši nejbližší příbuzní a druhy, které tvoří tuto skupinu, včetně bonobů, goril, orangutanů a šimpanzů, jsou ohroženy. Důvod je jasný. Napříkad sdílíme asi 98 % naší DNA se šimpanzy. A zdá se, že máme další nešťastnou podobnost, kterou je náchylnost ke stejným onemocněním dýchacích cest.

Je známo, že přenos i mírných lidských patogenů na lidoopy může vést ke středně těžkým až těžkým ocemocněním.

Odborníci zvoní na poplach

Skupina vědců už začala naléhat na různé instituce, tedy jednotlivé vlády, odborníky na ochranu přírody, výzkumné pracovníky, odborníky v cestovním ruchu a finanční agentury, aby snížili riziko zavlečení viru do populací lidoopů.

Některé země jako například Gabon a Rwanda již zastavily cestovní ruch, zrušily letecká spojení a uzavřely hranice. Vědci nyní apelují na ostatní státy, aby omezily turistické návštěvy populací lidoopů žijících ve volné přírodě.

Bezpečnostní opatření

Pracovníci, například ochránci v rezervacích, kteří se nemohou od volně žijících tlup lidoopů úplně izolovat, musejí podle doporučení odborníků zůstat od zvířat nejméně na 7 metrů, nejlépe však na 10 metrů. Nikomu, kdo je nemocný nebo byl v kontaktu s nemocnou osobou za posledních 14 dní, by nemělo být dovoleno zvířata navštěvovat.

Lidé mohou snížit riziko přenosu nového koronaviru na velké lidoopy tím, že se budou řídit úmluvou Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Některá z těchto doporučení zahrnují nošení čistého oblečení a dezinfekci obuvi před tím, než se lidé dostanou do blízkosti zvířat. Přenos může být také snížen tím, že lidé budou i před lidoopy nosit ochranné roušky. Dále čtěte: Neurovědci objevili "motor vědomí“ skrývající se v mozcích opic.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve