Vědci se domnívají, že koronavirus se mohl v Itálii objevit zcela nepozorován již vloni na podzim

 Věda a Výzkum 
28. března 2020 17:32 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koronavirus možná v Itálii řádil už na podzim loňského roku Internet
Někteří italští experti v současné době vážně zkoumají novou hypotézu ohledně toho, proč nákaza koronavirem zasáhla Itálii tak katastrofálním způsobem. Vědci se domnívají, že koronavirus se mohl zcela nepozorován objevit v Itálii již napodzim loňského roku. V té době byl totiž v oblasti Lombardie pozorován zvýšený výskyt pacientů s příznaky zápalu plic a chřipky.

Podle italských vědců lékařské záznamy naznačují možnost, že koronavirus se mohl v Itálii nepozorovaně šířit již od podzimu loňského roku. V té době bylo totiž v oblasti Lombardie zaznamenáno množství případů se zápalem plic, který měl příznaky podobné chřipce. Vědci nyní tuto hypotézu prověřují s cílem zjistit, proč má nákaza v Itálii tak děsivý průběh.

Pokud by se nová hypotéza potvrdila, znamenalo by to, že virus se v Itálii a do ostatních zemí Evropy začal šířit mnohem dříve, než byl ve skutečnosti zaznamenán. Podle lékařských záznamů byl v Itálii totiž skutečně zaznamenán podezřelý nárůst plicních onemocnění v řádech stovek případů.

Vědci proto přišli s myšlenkou, že domnělý zápal plic mohl být ve skutečnosti způsoben nemocí COVID-19, kterou vyvolává koronavirus. Pokud by se potvrdilo, že si na podzim nákazy v Itálii nikdo nevšiml, byly by to velice cenné informace pro zvládnutí průběhu budoucích epidemií.

Vědci nejdříve chtějí provést některé výzkumy a pokud se jejich hypotéza potvrdí, vyžádají si exhumaci některých obětí z podzimu loňského roku. Většina vědců se však stále přiklání k teorii, že nákaza se skutečně šířila z čínského Wu-chanu a do Evropy se dostala později. Podle většiny expertů je velice nepravděpodobné, že se virus na evropském kontinentu objevil dříve než v lednu tohoto roku. 

Oficiálně byla v Itálii zjištěna nákaza až 21. února a fakt, že se velice rychle rozšířila, nové teorii také nenahrává. Italší vědci však brzy přijdou s výsledky analýzy odebraných vzorků, které by měly potvrdit, zda epicentrum nákazy koronaviru mohlo být v Evropě. Dále čtěte: (Čína použila v boji proti koronaviru velmi účinná opatření. Zbytek světa by se měl poučit).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve