Vědci už vědí, proč jsou stromy ginkgo biloba téměř nesmrtelné

 Země a Příroda 
19. ledna 2020 07:50 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Stromy ginkgo biloba dokáží žít tisíce let Depositphotos
Některé stromy ginkgo biloba mohou žít více než 3 000 let. Nyní, v dosud nejkomplexnější studii stárnutí rostlin, vědci odhalili molekulární mechanismy, které umožňují ginkgu a možná i dalším stromům, tak dlouho přežít.

Nová studie poskytuje první skutečný genetický důkaz pro něco, co vědci již dlouho předpokládali. Výchozí podmínkou rostlin je totiž nesmrtelnost.

Aby to potvrdili, vědci začali se zkoumáním tenkých jader z 34 zdravých stromů ginkgo biloba. Při zkoumání růstových prstenů zjistili, že růst ginkgů se po stovkách let nezpomalil, dokonce se občas i zrychlil a navíc se velikost listů, fotosyntetické schopnosti a kvalita semen stromů nelišily s věkem.

Aby zjistili, co se děje na genetické úrovni, vědci porovnali genovou expresi v listech a kambiu, tenkou vrstvu kmenových buněk mezi vnitřním dřevem a vnější kůrou, která se během života stromu diferencovala na jiné tkáně. To vše na stromech ve věku od 3 let do 667 let.

Jak se očekávalo, exprese genů spojených se stárnutím, konečným a fatálním stádiem života se předvídatelně zvýšila v umírajících listech. Když však vědci zkoumali expresi stejných genů v kambiu, nezjistili žádný rozdíl mezi mladými a starými stromy. To naznačuje, že ačkoli orgány jako listy hynou, stromy samy o sobě pravděpodobně nezemřou.

Stromy hubí okolí

Existují však důkazy, že stromy v průběhu času zažívají určité změny. Starší stromy měly nižší hladiny růstového hormonu nazývaného kyselina indol-3-octová a vyšší hladiny růstového hormonu nazývaného kyselina abscisová. U stromů starých 200 a více let také došlo ke snížení genové exprese spojené s buněčným dělením, diferenciací a expanzí. To znamená, že se kmenové buňky u starších stromů nerozdělují na nové dřevo a kůru tak snadno jako na mladších stromech.

To znamená, že většina stromů umírá kvůli svému okolí a prostředí, tedy škůdcům nebo například suchu, i když jsou jinak velmi odolné. Vědci zkoumali geny související s rezistencí na patogeny a produkcí ochranných antimikrobiálních látek zvaných flavonoidy, aby zjistili, jak se stromy brání vnějším nepříznivým vlivům. Nezjistili žádný rozdíl v genové expresi u stromů různého věku, což naznačuje, že stromy neztrácejí schopnost bránit se před vnějšími stresory. A to je schopnost, která pomáhá ginkgům růst zdravě po tisíce let.

Tato dlouhověkost, nebo dokonce nesmrtelnost, je něčím pro lidstvo zatím nepochopitelným. Ginkgo je ale příkladem, že je něco takového možné. Vědci nyní svoji novou metodu použijí na zkoumání procesu stárnutí i v jiných stromech. Dále čtěte: Ozonová díra poblíž jižního pólu se zmenšuje. Taková ještě nebyla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008